Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, narenciyede ürün kalitesinin artırılması için toprak, yaprak ve su analizi yaptırılması konusunda üreticilere destek oluyor.
İstasyon Müdürü Dr. Davut Keleş, erkenci ürünlerde hasadı başlayan narenciyede kalitenin yakalanması için üst düzey çaba harcadıklarını, bu kapsamda çok sayıda araştırma yaptıklarını söyledi.
Özellikle soğuk hava depolarındaki limonlarda, hasat öncesi bilinçsiz gübrelemeden kaynaklı çürüme tespit ettiklerini vurgulayan Keleş, doğru gübreleme yapmanın narenciye üretimi için önem taşıdığına dikkati çekti.
Keleş, doğru gübreleme için narenciye bahçelerinde eylül ve ekim ayında toprak, yaprak ve su analizi yaptırılmasını önererek, "Analizlerden elde edilecek veriler değerlendirilip, kullanılacak gübre buna göre seçilmeli. Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan limon üretiminde kaliteli ürün için arazilerde zamanında analiz yaptırılmalı. Çiftçilerimizin üretimde kayıpsız kazanç elde etmesi için her türlü desteği vermeye hazır. İstasyonumuzdaki laboratuvarlarımız bu konuda üreticilerin emrinde" diye konuştu.
Keleş, alınan topraklarda kireç, sertlik derecesi, fosfor, potasyum, demir, çinko ve bakır gibi maddelere bakıldığını, bu doğrultuda hangi gübrenin hangi sıklıkla ne kadar kullanılacağına karar verildiğini aktararak, "Bilinçli gübreleme yapılmazsa ürünlerde bekleme aşamasında çürüme meydana gelebiliyor" dedi.
İstasyonun laboratuvar sorumlusu Rasim Arslan da bu yıl merkezde toprak, yaprak, su ve çeşitli gübrelerde 33 bin 337 analiz yaptıklarını söyledi.
Yüksek ve kaliteli verim elde edilmesine katkı sunmayı amaçladıklarını anlatan Arslan, şu bilgileri aktardı:
"Buna ulaşmada en önemli adımlardan biri, gübrelemedir. Gereğinden fazla gübre kullanımı, meyvelerin gelişme periyodunu uzatır, çiçeklenmeyi geciktirir. Dal sürgünü ve yaprak miktarı fazla, iri, geniş ve uzun olur. Buna karşın meyve geç olgunlaşır. Depolanma kabiliyeti düşer ve bazı depo hastalıklarına daha hassas olur. Kazançlı bir gübreleme için gübrenin cinsi, bitkinin ihtiyacı, gübrenin uygulama şekli ve zamanı çok önemli. Bunun da ilk adımı toprak, yaprak ve su analizi yaptırmaktan geçer. Analiz sonucu tavsiye edilen gübre çeşidi ile miktarına ve zamanlamasına uyulduğu taktirde gübrelemeden beklenen fayda alınır, üreticimiz kaliteli ve bol ürün elde eder."
Son Dakika