Toprak, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşıladığı ve geçimini sağladığı en önemli maddedir. Özellikle çiftçi olarak adlandırılan kişiler, toprağı işleyerek daha verimli hale nasıl getireceklerini bulmaya çalışmaktadırlar. Çünkü tarla, işlendikçe verimini yitirmekte ve ürün vermez hale gelebilmektedir.
İşte tarla taşı kırma makinesi, tarla taşı kırma işini yaparken aynı zamanda toprağın verimini artırabilmektedir. Çünkü taşların içerisindeki inorganik maddeler bu haldeyken toprak tarafından kullanılamamaktadır. Taşlar kırıldığında açığa çıkan silisyum, magnezyum gibi bu maddeler, toprağa karışarak verim artışı sağlamaktadır.
Eski dönemlerde tarla taşı kırma işlemi yapılmıyordu. Çiftçiler tarladan çıkan taşları sınırları dizerek sınır boylarını belli ediyorlardı. Ancak zamanla taşlar aşırı derecede birikmekteydi. Çünkü toprak işlendikçe yeni taşlar ortaya çıkmaktaydı.
Taş ağır bir madde olduğu için taşları toplamak için makineler üretilmişti. Ancak bu makineler taşları toplasa da, taşların toplandığı alanlar sınırlı olduğu için zamanla performansları düşmüş ve artık tercih edilmez hale gelmiştir. Bunun yerine bugün tarla taşı kırma makinesi, çiftçilerin tercih ettiği makine haline gelmiştir.
Bu makinelerden önce, taş kırıcılar adı altında çalışan işçiler bulunmaktaydı. Bu işçiler kiralık olarak toprak sahibi için tarla taşı kırma görevini üstlenmekteydiler. Ancak bu işçiler, bazen aylarca bir kişinin tarlasında çalışmakta ve toprak sahibi için ağır külfet haline gelebilmekteydiler. Bu makineler üretilince toprak sahipleri daha az maddi gideri olan bu aletlerden alarak büyük tasarruf yapma imkânına kavuştular.
Bu makineleri kontrol eden güçlü traktörler sayesinde her türlü arazi, taştan temizlenebilmekte ve verimli hale getirilebilmektedir. Tarıma elverişli olmayan araziler bile bu şekilde tarım yapılabilir hale gelmektedir. Arazi ayrımı yapmayan bu makineler, dağdaki açılmış olan küçük arazilerden, büyük ve geniş alanlara kadar her türlü alanda kullanılabilmektedir. Sahillerdeki taşlık kumsallar temizlenebilmekte, seralarda bile kolaylıkla taşlar kırılabilmektedir.
Tarla taşı kırma makinesi, toprağın 18-40 cm aşağısında bile olan taşları kırarak, istenilen ufaklıklara kadar parçalayabilmektedir. Böylelikle tarla taşı kırma işlemi her sene tekrarlanmak zorunda kalmamaktadır.
Bütün bu işleri tek başına yapabilen bu makineleri pazarlayan ve tanıtan firmalar arasında, çiftçinin toprağına ücretsiz olarak keşif elemanlarını gönderenler bulunmaktadır. Bu personel, toprak analizi yaparak, tarla için en uygun tarla taşı kırma aracını tespit ederek, toprak sahibine bilgi vermektedir. Böylece toprağı hakkında daha iyi bilgi sahibi olan çiftçiler, makineyi kullanırken de nelere dikkat edeceğini öğrenmektedirler.
Avrupalı çiftçiler de bu tarla taşı kırma makinesini kullanmaktadırlar. Teknoloji olarak ülkemizden daha ileride bulundukları için bizim çiftçimizden çok daha önceleri kullanmaya başlamışlardır. Bugün neredeyse tamamı makineyi kullanarak büyük verim elde etmektedirler. Ülkemizde de yakın zamanda bu makineler kullanılmaya başlanmıştır. Kısa sürede kullanımının yaygınlaşması ve çiftçimizin bu makinelerle toprak verimini artırması beklenmektedir.
Haber Damga