'TOPRAĞI DERİN SÜRMEYİN' UYARISI

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, toprağın ekim öncesinde derin sürülmesinin, toprağın verimlilik yapısını bozduğunu, daha fazla suyla ürün alınabilir hale getirildiğini belirtti. Özdemir, çiftçilere toprağı derin sürmemelerı konusunda uyarıda bulundu.

Yozgat’ın zirai sulama itibarıyla ehliyetli potansiyele eş olmadığını, o sebeple de suyun tasarruflu kullanılması icap ettiğini tamlayan Özdemir, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) projesinin bu bakımdan baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunun altını çizdi. Özdemir, arazi işlemesiz ekincilik uygulamasında, girdi, devir ve işgücünden artırım sağlayarak çiftinin elan karlı istihsal yapmasına olanak sağladığına özen çekerek, ’Bu sistem, toprağı ve bitkiyi koruyan, sürdürülebilir derinliğine vadede toprakların iyileştirilmesine ve toprağın aşınım dolayısıyla bulunmayan olmasının engellenmesine ehemmiyetli yardım sağlamaktadır’ dedi.

Çiftçinin tarıma hazırladığı tarlasını dip rastık alışkanlığından da vazgeçmesi icap ettiğini kaydeden Özdemir, bu amaçla çiftçilerle müşterek araya gelip, terbiye çalışmalarında bulunduklarını bildirdi. Toprağın dip sürülmesi kararında kemre ve ilaca elan müşterek tomar gerekseme duyulduğunun altını çizen Özdemir, ’Derin çıkarma kararında toprağı yırtıyoruz. Dünyada bundan böyle dip çıkarma yapılmazken, bunun lüzumlu olduğuna müşterek kere kani bulunan köylümüz bu yanlışlığı sürdürüyor. Bunun önüne geçebilmek düşüncesince çiftçilerimizi bilinçlendirme çalışmalarımız bitmeme etmektedir’ diyerek konuştu.

İl Müdürü Özdemir, umumi adına toprağı işlemenin amacının, firez bitkilerinin gelişim göstermesi düşüncesince lüzumlu su, hava, susama ve gıda maddeleri kabilinden anne faktörlerin etkilerini artırmak, bitkilerin taleplerine akla yatkın adına ayarlamak bulunduğu kaydetti. Özdemir, arazi el işi derinliği arttıkça lüzumlu oran gücünün de arttığını, sonunda zirai üretimde elan müşterek tomar mahrukat harcanıp, motorun zorlandığını anlattı. Bu sebeple gereğinden elan dip çıkarma yapılmaması icap ettiğinin altını çizen Özdemir, kazan pulluk ile 20 santimetre derinlikte firez feshetme akla yatkın iken, yazlık müşterek üründen sonradan 13- 15 santimetre derinliğin ehliyetli bulunduğunu da kaydetti.

Haber 8
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.