TOKATLI GİRİŞİMCİ, FİYATINI DUYUNCA SAFRAN ÜRETİCİSİ OLDU

Tokat'ta izlediği bir televizyon programından etkilenerek hobi amaçlı 100 safran tohumu eken 37 yaşındaki adam, baharatın kilosunun 15-20 bin liraya satıldığını duyunca üretici oldu.

Bir dönümlük alana 10 bin tohum eken ve bundan toplam 200 gram safran elde eden Boyraz, pazarlamada zorluk çekiyor.

15-20 BİN LİRAY SATILDIĞINI ÖĞRENDİĞİNDE EKİM ALANINI GENİŞLETTİ

Boyraz, üç yıl önce izlediği bir program sonrası hobi olarak Hititler'den beri Anadolu'da ilaç olarak kullanılan, mutfakların vazgeçilmez baharatı safran yetiştirmeye karar verdi. Boyraz Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden temin ettiği safran tohumlarını Gediağzı çiftliği yakınlarında kendilerine ait olan araziye ekti. Üç metre kare alanda yüz tohum ekerek safran yetiştirmeye başlayan Boyraz, ilk iki yıl hasat yapamadı. Kentte inşaat işçisi olarak çalışmasından dolayı yeterli zamanı olmadığı için hasat yapmayan Boyraz, safranın kilosunun 15-20 bin liraya satıldığını öğrenince, ekim alanını genişletti. Bu yıl bir dönüm alanda 10 bin tohum ekerek safran yetiştiren Boyraz, geçtiğimiz hafta yakınları ile birlikte yaptığı hasatta yaklaşık 200 gram safran elde etti. Fakat elde ettiği safranı pazar sıkıntısından dolayı satamayınca, evinde tutmaya başladı. Görüşmeleri sürdüren Boyraz, kısa zamanda safranı satmayı planlıyor.

HOBİ OLARAK BAŞLADIM

Bitkilere meraklı olduğunu ve izlediği bir program sonrası safran yetiştirmeye karar verdiğini söyleyen Boyraz, "Ayrıca burada hangi bitkiler olur, onun araştırmasını yaptım. Daha sonra bir televizyonda Gaziosmanpaşa Üniversitesindeki bir hocamızın programını seyrettim. Ardından beni merak sardı, 'burada olabilir mi' diye düşündüm, tohum temin ettim ve hobi olarak üretime başladım. Bakımı gayet basit, zaten sulaması yok. Üç veya dört yılda bir sökümü yapılabiliyor. Sadece yabani otlarla mücadelesi var. Sadece çiçeğin içerisindeki kırmızı stigmaları alıyoruz. Onu kurutup daha sonra pazara sunumu yapılıyor" dedi.

"BU İŞTE GELECEK VAR"

Bu yıl ilk defa hasat yaptığını ve yaklaşık 200 gram elde ettiğini belirten Boyraz, "Ancak henüz satışını yapamadık. O da pazara uzak olmamdan dolayı. Karabük'ün Safronbolu ilçesindeki aktarcılar ile görüşme yaptım. Türkiye'de bunun tanıyanı fazla değil. Türk insanı bilmediğinden dolayı ülke içerisinde pazar sıkıntısı var. Bunun dışarıya pazarlanması gerekiyor. O pazara ulaşılması zor oluyor. Bu işte gelecek var. 3 yıl önce hobi olarak başladım, potansiyelinin yüksek olduğunu görünce ekimi genişlettim. 100 tohumla başladım şimdi 10 binlere ulaştım. Ticareteni yapacağım" diye konuştu.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.