TOHUMUNDAN SAPINA KADAR KATMA DEĞER

Hindistan menşeli Guar bitkisi ilaç, kozmetik, gıda endüstrisinden hayvancılığa kadar pek çok sektörün ham madde olarak kullandığı, katma değerler yaratılan yeni bir tarım ürünü. Bu mucize bitki Bayındır'lı müteşebbis çiftçi Doğan Koçoğlu'nun tarlasındaki deneme ekimiyle de Türk çiftçisiyle tanıştırılıyor.

Hindistanlı çiftçilerin doğal yolla elde ettiği Guar bitkisi Baklagiller türünden olup, Hint Soyası olarak ta tanımlanıyor. İlaç, Kozmetik ve Gıda sanayinde ham madde olarak kullanılan bu bitki, yapraklarında ve tohumlarında taşıdığı %42-%65 civarındaki proteinden dolayı hayvancılıkta da aranan bir yem bitkisidir.

Tarımsan Motorlu Araçlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri Mehmet Sıtkı ve Doğan Güngör tarafından tohumları Hindistan'dan getirilerek Türkiye'de 17 tarım havzasında deneme ekimi yaptırılan Guar bitkisi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet, Edirne T.Ü. Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından denetleniyor.

Üretici Gazetesi olarak bizde deneme ekimi yapılan Bayındır'daki tarlaya giderek yerinde bu ekimi tespit ederek yetkililerle görüştük.

İLAÇ KOZMETİK GIDA  SANAYİLERİNİN HAM MADDESİ

 Tarımsan firmasından Doğan Güngör, "Guar bitkisinden Guar Korma, Guar Meal ve Guar Gum adlı ürünler elde ediliyor. Bu bitki ilaç, kozmetik ve gıda endüstrisinde kıvam artırıcı, viskozite oluşturucu, stabiliz ör, hacim oluşturucu, içine katıldığı gıdaların raf ömrünü artırıcı, emügatör işlevleri yaratan Guar Gum'un kaynağıdır. Geleneksel ürünlerimizden olan Salep gibi benzer tarzda üretilen toz içecek karışımları, dondurma, toz çorbalar, salata sosları, mayonez, ketçap, et, süt ürünleri ile pek çok gıda ürünlerinde kullanılmaktadır" dedi.

ÜÇ AYLIK BİR YAZ BİTKİSİ

Yaz dönemi bitkisi olan Guar 3 ay içinde yetişen, hiçbir tarım ilacı kullanılmadan yetişen Mayıs, Haziran aylarında ekilen, Ağustos, Eylül de hasat edilen ve ekildiği tarlada Guar bitkisi azot bıraktığı için toprağı düzenler, başka ürün ekiminde gübreden tasarruf sağlıyor.

Tarımsan yetkilisi Mehmet Sıtkı, "Firma olarak Bandırma Organize sanayide Guar bitkisini işleyecek 1 milyon dolarlık bir yatırım yaparak Guar Gum, Guar Korma, Guar Meal üretecek tesisi kurma çapasındayız. Gıda sanayide pek çok yerde kullanılan Guar, tıbbi, kozmetik bir bitki olup, G.D.0. içermeyen, baklagiller cinsindeki soyanın bir doğal alternatifidir. Kuraklığa dayanıklı, üç su verimiyle bol ürün veren bir özelliğe sahiptir" dedi.

Guar sakızı, Guar zamkı denen ince beyaz toz haline getirilen ürün 25 Kg çuvallarda piyasada 50 T.L+K.D.V. den satılmaktadır diyen Mehmet Sıtkı, "Geri kalan kabuk ve artıkları içinde taşıdığı %42-%65 oranındaki proteinden dolayı hayvan yemi olarak kullanılır. Guar'ın uzun sapları ise saman olarak hayvanlarca tercih edilen besleyici bir yiyecektir. Bu nedenlerden dolayı çiftçi için güzel kazanç sağlayacak bir ara ekim ürünüdür" dedi.

 Bizimle birlikte arazide deneme ekim sahasında olan Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar, "Bayındır Ziraat Odası olarak bölgemizin iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayacak, çiftçimize gelir getirecek tarım ürünlerinin ekimini teşvik edip, üyelerimizin öncülük etmesini yürekten destekliyoruz. Oda olarak yaptırdığımız araştırma neticesinde Hindistan menşeli bu Guar bitkisi halk tabiriyle Hint soya fasulyesinin ovamızdaki çiftçiler için 3 aylık ekim süresi özelliğiyle, iki ürün arasında bir çeşit olarak köylümüzün gelirine katkı sağlayacaktır. Sap ve atıklarının yüksek protein içermesi ise de, yöre hayvancımızın yem ihtiyacı için bulunmaz bir nimettir. Hem mısır gibi fazla suya ihtiyaç duymaması kuraklığın hüküm sürdüğü bir zamanda bulunmaz bir nimettir" dedi.

 Guar bitkisinin deneme ekimini yaparak Bayındır'a bu yeni ürünü taşıyan çiftçi Doğan Koçoğlu, "Çiftçi olarak son yıllarda ektiğimiz ürünlerin tohumundan girdilerine kadar ödediğimiz yüksek fiyatlardan dolayı elimizin emeğini bir türlü topraktan alamıyorduk. Üstelik bu şartlarda bin bir zahmetle pazara arz ettiğimiz mahsul de pazarda rezil olup zarar ediyorduk. Bu nedenle yeni bir ürün arayışı içindeydim. Bu guar bitkisini de bize bir soluk aldırır, bu kötü gidişi değiştirir ümidiyle ektim" dedi.

Guar bitkisinin katma değerinin yüksek oluşu. GDO içermemesi, toprağı düzenleyip, azot bakımından zenginleştirmesi. İkinci ürün ekiminde de daha az gübreye gereksinim duyulması. Tohumuna her sene para ödemesi yapılmadan, kendi tohumundan yeni ekim yapılabilmesi. İlaç, kozmetik ve gıda sanayilerine ham madde olması… Atık ve tarladaki sap ve yapraklarındaki yüksek oranda protein taşıması. Bu bitkiyi kısa sürede Ege'deki uygun topraklarda çiftçinin cankurtaran ürünü haline getirecek.                              

 

Üretici Gazetesi Özel Haberi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz Toplam: 1, Onay bekleyen: 0.
  1. beyzavi sunat

    Ankaradan merakli biriyim Guar bitkisini yetistirmek istiyorum Tohumunu nerden temin edebiliri m