Kaplama teknolojileri tohumları hastalık ve zararlılardan üst düzeyde korurken bitki gelişimine de katkı sağlayan bir "teknolojik kalkan" görevi görüyor.
Tarımsal üretimde bireysel başarının ilk koşulu kaliteli tohum. Tohum kaplama teknolojisi bu kaliteyi arttırmak, ekim ve bitki gelişiminde yolun başında iken avantaj sağlamak için geliştirilen uygulamalardan biri olarak son 20 yılda büyük bir hızla yaygınlaşıyor. ABD, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde geniş üretici kitleleri tarafından tercih edilen bu tohumlar, makineleşmeyi kolaylaştırırken girdilerin azaltılıp ve verimin arttırılmasına da yardımcı oluyor.
Tohum kaplama nedir?
Tohumların ekim için uygun hale getirilmesi, zararlı organizmalara dayanımın arttırılması ve kuvvetli kök ve bitki gelişimi kaplama teknolojisinin avantajları. Peletleme, film kaplama veya her iki tekniği birleştiren kaplama yöntemleri tohum üreticisi firmalarca gerçekleştiriliyor. Bunun yanında üretici eliyle gerçekleştirilen ve çeşitli özeliklere sahip tohum kaplama ürünlerinin kullanıldığı basit kaplama uygulamaları da mevcut.
Fideliklerin ilk tercihi
İlk çalışmaları 1940'larda başlayan ve dünyada ilk olarak şekerpancarı tohumlarında kullanılan tohum kaplama işlemi günümüzde sebze, meyve ve endüstriyel birçok bitki türünün tohumlarına uygulanıyor. Kaplama materyalleri özellikle küçük sebze tohumlarında kullanılırken, fide üretiminde ya da doğrudan ekimi yapılan tohumlarda da bu teknolojiden yararlanmak mümkün.
En çok marulda kullanılıyor
Marul, havuç, kereviz gibi tohumlarda kaplamanın yaygın olduğunu belirten Bayer Nunhems Türkiye Havuç Satış Uzmanı Ali İhsan Atasoy, en yüksek kullanım oranının ise marulda olduğu bilgisini veriyor: "Ürünün orijinal tohum kullanımının yaklaşık yüzde 80'ini kaplı tohumlar oluşturuyor. Marul fideden üretildiği için, fidelikler yüksek çimlenme oranına sahip tohum istiyor. Kaplı tohumlarda da bu oran yüzde 100'e yakın."
Nasıl yarar sağlıyor?
Atasoy tohum kaplamanın temel hedeflerini şöyle sıralıyor: Kolay ve tek ekim yapabilme imkanı, ekim makinelerinde daha kolay ayar yapılabilmesi, tohum kayıplarının minimum seviyeye indirilmesi, hastalık ve zararlılara karşı ilk mücadelenin kolay yapılabiliyor olması, kaplama materyaline pestisit ve bitki besin maddelerinin ilave edilebilir olması, tohumda yüksek çimlenme sağlanması ve tohum maliyetlerinin azaltılması.
Depolama mantığını kökünden değiştirecek
"Gelecekte tohumların 'kapsül zırh' diyebileceğimiz son derece geliştirilmiş kapsüller içinde kullanılabileceğini düşünüyoruz. Böylelikle tohumun istediği depolama şartlarını çok daha uygun maliyetlerle sağlama şansımız olacak" diyen Atasoy, kaplama teknolojisinin ilerleyen zamanlarda doğada bulunan endemik türlerin korunması veya ıslah çalışmalarında kullanılması amacıyla uzun yıllar boyunca özelliklerinin kaybetmeden saklanabilmesine olanak tanıyacağını söylüyor.
TarlaSera