TIBBİ AROMATİK BİTKİLER ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen çalıştayı Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı başladı.

 Trabzon'da bir otelde yapılan toplantının açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun, tıbbi bitkilerin, sentetik ilaçların yerini almaya başladığı günümüzde Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik çeşitliğine dikkat çekti. Olgun “Özellikle 1991’den sonra doğal ürünler, tıbbi bitkiler ve şifalı otlara olan ilgi ve talep artmaktadır. Bunların koruma ve tedavide kontrollü olarak kullanılmaları yaygınlaşıyor” dedi.

 Türkiye’nin dünyanın çeşitli ülkelerine 160 çeşit bitki ve bitkisel ürün ihraç ettiğini belirten Olgun, halen 16 milyar dolar ciivarında olan tarımsal ürün ihracatının 2023 yılında 40 milyar dolara yükselmesinin hedeflendiğini, bunda da tıbbi bitkilerin önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay da, Türkiye’de 12 bin bitki türü bulunduğunu, bunların da 3 bin 600’ünün endemik olduğunu hatırlatarak 600 tıbbi bitkinin önemli bir kısmının da Doğu Karadeniz'de yer aldığını ve bunların değerlendirilmesi için Sağlık Bakanlığı ile ortak projeler uyguladıklarını söyledi.

 Öte yandan 2 gün sürecek çalıştaya, sektörle ilgili kurum ve kuruluşlardan yaklaşık 100 yetkili ve bilim adamı katılıyor. Çalıştayda, Türkiye’nin mevcut toprak ve su kaynakları ile biyo çeşitlilik durumu dikkate alınarak ülkenin küresel rekabet gücünü arttırmak ve uluslararası piyasaların talep ettiği kalite ve özelliklerde tıbbı bitki üretimi sağlamak için yapılması gereken çalışmalar ele alınıyor.

milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.