TEŞVİKLERLE HAYVANCILIK CANLANDI

Bingöl'de 1990'lı yıllara göre yaklaşık yüzde 50 gerileme gösteren küçükbaş hayvancılığının verilen teşviklerle yeniden canlanmaya başladığı belirtildi.

Bingöl Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Ali Kaysadu yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için geçen yıl 13 milyon 300 bin doğrudan destek verildiğini söyledi.

Hükümetin uygulamaya koyduğu projeler kapsamından büyük ve küçükbaş hayvancılığa büyük destekler verildiğini aktaran Kaysadu, Kalkınma Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, DAP Bölge Kalkınma İdaresi, Fırat Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresinden sadece 2015 yılında hayvancılık sektörüne 46 milyon lira doğrudan hibe desteği sağlandığını ifade etti.

Kaysadu, son olarak küçükbaş hayvancılık için yüzde 50 hibenin ahır ve ağıl desteği için verildiğini anımsattı.

Genelde ağıl ahır konularında desteğin daha çok olduğunu ifade eden Kaysadu, şöyle konuştu:

"Şu anda DAP üzerinden yüzde 50 hibe veriliyor. Bu bizim sektör için gerçekten iyi bir iyileştirmedir. Diğer diğer taraftan bu sektör üzerinden yüzde 80 koç hibesi veriliyor. Koyun üzerinden doğrudan ve dolaylı destekler var. Islah projelerine destek bulunuyor. Bunların hepsi bizim sektörümüze katkı sunmaktadır."

Çoban istihdam edene destek

Kaysadu, işletmesinde çoban istihdam eden girişimcilere SGK prim desteği verildiğini anlatarak, bunların hayvancılığın gelişmesini sağladığını bildirdi.

Hayvancılık yapan insanların sadece maddi olarak değil, manevi olarak da desteklenmesini isteyen Kaysadu, kış koşullarının çetin geçtiği bölgelere ayrıcalık tanınması gerektiğini savundu.

Yörede hayvancılığın zor olduğunu, kış mevsimin çok soğuk geçmesi nedeniyle hayvan bakım maliyetin arttığına işaret eden Kaysadu, bu nedenle bölgede hayvancılık yapanlara ayrı bir destek verilmesini istediklerini dile getirdi.

Köylerinde uygun arazisi olan vatandaşları hayvancılık yapmaya davet eden Kaysadu, bu konuda devletin her türlü desteği sağladığını vurguladı.

Kaysadu, şunları kaydetti:

"Birlik ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak küçükbaş üzerine büyük destekler var. Meralarımız, yaylalarımız, güçlü bir birliğimiz, güçlü bir devletimiz, bakanlığımız var. Güçlü bir yönetim var. 3 bin üyemiz bulunuyor. Bunu 6 bine çıkarmak için çalışıyoruz. Bingöl'de gerçekten küçükbaş hayvancılık yapmak çok karlı bir meslek. Dolayısıyla herkesi küçükbaş hayvancılık yapmaya davet ediyoruz."

Bingöl coğrafyasının koyun keçi yetiştiriciliği yapılmasına elverişli olduğuna işaret eden Kaysadu, 1990 yılında 1 milyonun üzerinde olan küçükbaş hayvan varlığının son 16 yılda yüzde 50 azaldığını aktardı.

Kaysadu, "Bingöl'de şu anda hızlı bir şekilde sektörümüz büyüyor. Şu anda ilimizde 570 bin koyun ve keçi var. Bingöl'de hızlı bir şekilde büyümeye talibiz. İnşallah hedefimiz bunu 1 milyona çıkarmaktır" ifadelerini kullandı.

Merkeze bağlı İncesu köyünde koyun yetiştiriciliği yapan Orhan Aksu da verilen teşviklerin hayvan sayısında artış sağladığını belirtti.

Dededen kalma baba mesleği olan hayvancılığı sürdürdüğünü anlatan Aksu, "Hayvancılık 2000'li yıllarda bayağı düşüş gösterdi. Yüksek maliyet nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadık. Hayvan sayısında bir azalma yaşandı. Kimileri hayvanını sattı, kimileri azalttı. Bu son yıllarda verilen teşviklerden dolayı hayvancılıkta önemli bir gelişme sağlandı. Gerek birliğimiz gerek bakanlık olsun büyük katkıları oldu" diye konuştu.

Teşviklerle hayvan sayısı artıyor

Karlıova ilçesine bağlı Kargapazarı köyünde hayvancılık yapan Musa İnce ise teşviklerden yararlandığını söyledi. İnce, "Verilen teşviklerin bize büyük katkısı oluyor. Yardım aldığımız zaman hayvanın bakımını daha iyi yapıyoruz. Destek olmadığı zaman özellikle yem giderleri konusunda zorlanıyoruz. Ne kadar destek verilirse biz de ona göre hayvan sayısını artırıyoruz. Türkiye'de et üretimi çok olsun, dışarıdan gelmesin. Yardım olmadığı zaman hayvancılık azalıyor, kimse çiftçilik yapmıyor. Devletin yaptığı yardımlar güzel. Desteklerin artmasını istiyoruz" dedi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.