TERÖR BATIDAKİ TARIMI DA VURDU

Ülkenin değişik yerlerinde tarım alanlarında kullanılan gübrelerden bomba yaparak eylem gerçekleştiren terör örgütü tarımı da olumsuz etkiledi.

Terör örgütünün kullandığı nitrat gübresinin satışının yasaklanması ile birlikte Aydın'da üretim aşamasında olan çiftçiler kara kara düşünmeye başladı. Tarımda yaşanan olumsuzluklar üzerine olağanüstü toplanan Aydın Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu, yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na iletti. 

Yaşanan sıkıntıları Ankara'ya giderek bizzat bakanlığa ilettiklerini ifade eden Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, pamuk, domates, çilek, biber,kavun, ve karpuz üreticileri olarak acilen nitrat kullanmaları gerektiğini belirterek "Bu gübreyi kullanmadığımız takdirde verim düşer ve bazı ürünlerde Çiçek Burnu Çürüklüğü hastalığı oluşur. Otokontrol sistemi ile nitratlı gübrenin Aydın'da serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

YASAK GETİRİLMİŞTİ

Bilindiği gibi; Terör örgütünün, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirdiği bombalama eylemlerinde kullandığı ve temininde güçlük çekmediği % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat, %33'lük Amonyum Nitrat, Kalsiyum Nitrat ve Potasyum Nitrat gübrelerinin ticareti yasaklanmıştı. Patlayıcı yapımında kullanılan nitrat gübrelerin kullanımını ve dolaşımını sınırlamak, etkili bir şekilde takip edilmesini ve denetlenmesini sağlamak bakımından, dağıtımı ve satımını yasaklamış olması dolayısıyla Aydın Ziraat Odaları Başkanları olağanüstü toplandı.

'AYDIN'DAKİ 650 BİN DEKAR ALANDAKİ PAMUKTA SIKINTI YAŞANIR'

Yapılan toplantının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunulmak üzere hazırlanan rapor hakkında bilgi veren Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, "Aydın ilimizde yaklaşık 650 bin dekar ekim alanı bulunan pamuk tarımında % 33'lük Amonyum Nitrat ye de % 26'lık Kalsiyum Amonyum Nitrat Gübresinin hemen kullanılması gerekmektedir. Alternatif gübrelerin kullanılması ile bitki ihtiyacı olan azotu zamanında alamayacak ve ürün kaybına neden olunacaktır. Kurulu tekstil sanayimizin hammaddesi oluşturan pamuğun, neredeyse ürettiğimiz kadarını dışarıdan ithal ederek milyonlarca dolar cari açık vermekteyiz. Bu açığın daha da artmaması bakımından içinde bulunduğumuz şu günlerde bitkinin ihtiyacı olan nitratlı gübreleri acilen vermemiz gerekmektedir. Alternatif azotlu gübreler olan %21 Amonyum Sülfat ve % 46'lık Üre gübresi varlığı Nitratlı gübrelere olan ihtiyacı karşılayacak düzeyde değildir. Nitratlı gübrelerin saf olarak kullanımı 574 milyon ton iken, Alternatif Azotlu gübreler olan Amonyum Sülfat ve Ürenin varlığı 414 milyon tondur. İlimizde yoğun olarak yetiştirilen çilek ve domates, biber, kavun
karpuz tarımında Kalsiyum Nitrat ve Potasyum Nitrat gübreleri kullanımı çok önemlidir ve alternatifi de yoktur. Alkali karakterde bulunan ve kalsiyum alımı engellenen topraklarımızda Kalsiyum Nitrat Gübresi kullanımı zorunludur. Aksi takdirde kalsiyum eksikliği dolayısıyla domates ve biberlerde Çiçek Burnu Çürüklüğü hastalığı oluşur ki kaliteli ve verimli ürün istihsali mümkün olmaz" dedi.

'BİZ ÇİFTÇİMİZİ TANIYORUZ, OTO KONTROL SİSTEMİNİ UYGULAMA GARANTİSİ VERİYORUZ'

Aydın'da çiftçilerin terör olaylarına karşı duyarlı olduğunu ve ciddi bir otokontrol ile olası sıkıntıların da önüne geçilebileceğini belirten Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı öncülüğünde Bakanlığa sunulan dilekçede, "Çilek ve domateste kaliteyi ve rengi sağlayan ve genellikle damlama su ile verilen ve zaman zaman yapraklardan üst gübreleme olarak verilen Potasyum Nitrat gübresinin de alternatifi bulunmamaktadır. Nitratlı gübre kullanarak patlamalara neden olan terör olaylarının ilimizde vuku bulmadığı Nitratlı gübrelerin ilimiz tarımındaki önemi ve olmazsa olmazları dolayısıyla serbest bırakılması, gerektiğinde otokontrol sistemini uygulayacağımız garantisini verir, gereği hususu bilgilerinize ve takdirlerinize arz ederiz' ifadelerine yer verildi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.