TERMELİ ÇELTİK ÜRETİCİSİ UMDUĞUNU BULAMADI

Yeni sezon için çeltik hasadına başlayan Termeli üreticiler umduğunu bulamadı.

Ürünün olgunlaşma evresindeki sıcaklık farkı ve yağışın çeltikte kayba neden olduğunu açıklayan Terme Çeltik Üreticileri Birliği, kayıplarının yüzde 25 olduğunu açıkladı.

Terme'de 2014 yılı çeltik hasadı başladı. Hasat için araziye giren çiftçi mevsimsel değişiklikler nedeniyle bu yıl da umduğunu bulamazken, ürünlerinde dörtte bir oranında kayıp olduğunu belirtti. Hava şartlarına, bu yıl çeltiğin uyum sağlayamadığını belirten üreticiler, sam hastalığı yüzünden olgunlaşmaya başlayan çeltiğin başaklarının kuruyup döküldüğünü bu nedenle de başakların içlerinin boş olduğunu söylediler.

Çeltik hasadı yapan çiftçilere hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Terme Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Vedat Erikli, bu yıl beklentilerinin altında kalan çeltik rekoltesinin üreticinin yüzünü gene güldürmediğini ifade etti. Erikli, “Mevsim şartları bu yıl çok farklı oldu, özellikle bölgemizde 35-40 dereceyi gören hava sıcaklığına ani hava yağışları da eklenince çeltikler ‘Sam’ hastalığına yakalandı. Zirai mücadele yapmamıza rağmen bu hastalığın önüne geçemedik ve çeltiklerde yanmalar gözüktü. Bu yanmaların neticesinde ürün kayıplarımız yüzde 25 seviyelerine çıkmış durumda. Terme sınırları içerisinde 20 bin dönüm ekili çeltik arazisi var. Üreticiler olarak her sene farklı problemlerle karşılaşıyoruz. Yeni sezon için hasat mevsimi başladı ama yağışlar halen deva etmekte, ürünlerini hasat etmeye çalışan üreticiler de acele ediyor ve bu acele ürün kayıplarını artırıyor. Özellikle hasat zamanında oluşan dane kaybı ve yağışla birlikte kurutma maliyeti üreticinin kârını düşürmektedir.” dedi.

"HASAT DÖNEMLERİNDE ÇELTİK VE PİRİNÇ İTHALATI KISITLANMALI"

Terme Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Vedat Erikli, devletin, hasat dönemlerinde üreticiyi düşünerek, pirinç ve çeltik ithalatının kısıtlanmasını istedi. Yeni ürünü pazara indirmelerine rağmen düşük fiyattan ürün sattıklarını belirten Erikli, pirinç fiyatı ile çeltik fiyatı arasında uçuk rakamların olmasının üreticiyi mağdur ettiğini söyledi. Erikli, "Özellikle bu yıl pirinç fiyatları perakende 4 TL üzerinde iken çeltiğin fiyatı 1,75 seviyelerinde kaldı, bu da stokçulara yaradı. Üreticinin maliyetlerinin artmasına rağmen bu fiyatlara ürün satması üreticiyi olumsuz etkiledi. Bu nedenle hasat dönemlerinde ülkeye giren pirinç ve çeltik ithalatı kısıtlanmalı kontrol altında tutularak üreticinin mağdur olmasının önüne geçilmelidir.” diye konuştu.

"PİRİNÇ FİYATLARININ BU YIL DA YÜKSEK OLMASI KAÇINILMAZ"

Bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklık ve ani hava değişiminin bölgede etkili olması çeltik üretimini de etkiledi. Maliyeti artıran faktörler çoğalınca otomatik olarak fiyatlara da yansıyacağını belirten Erikli, şöyle devam etti: “Geçen yıl pirinç fiyatları çok yüksek oldu. Şimdi de yüksek ama bu fiyat hasatla birlikte 3 TL seviyelerine geriler ama eskisi gibi ucuz pirinç buluruz diye de beklenmemesi gerektiğini belirten Erikli, hasattan sonra arz ve talebe göre pirinç fabrikalarının ellerindeki stoklara göre fiyatlar şekillenecektir. Kısa bir süreliğine ucuzlar ama sonraki zamanlarda fiyatların artacağını tahmin ediyoruz. Bunun için çeltik üreticilerinin imkânları varsa ellerindeki çeltiği hemen satmayarak bekletmeleri ve fiyatların yükseldiği zamanda satmalarını öneriyoruz. Bu yılki rekolte ve üretimi kıyasladığımızda fiyatların da artacağını şimdiden söyleyebiliriz."

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.