Diyetisyenler 1 porsiyon yani iki top dondurma ya da paketli bir adet dondurma ara öğün olarak öneriyor.
Diyetisyenler 1 porsiyon yani iki top dondurma ya da paketli bir adet dondurma ara öğün olarak öneriyor.
Hatta aynı lezzet ve keyiften vazgeçmeden daha az kalori almak istiyor, yedikten sonra suçluluk duymak istemiyorsanız paketli dondurmaların mini boylarını tüketmekte yarar var.
Uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre çikolata kaplı mini bir dondurma en fazla 140 kalori olup günlük enerji gereksiniminin sadece yüzde7'sini karşılıyor. 1 adet mini boy bisküvili dondurma ise ortalama 90 kalori olup, günlük 2000 kcal enerji baz alındığında, enerji gereksiniminin sadece yüzde4.5'ini karşılıyor. Artık birçoğumuzun bildiği gibi dondurmanın kalori değerleri un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara ve çikolata, bisküvi gibi atıştırmalıklara oranla daha düşük.
Uzmanlara göre, yeterli ve dengeli beslenme için karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi tüm besin öğelerinden her gün vücut için gereken düzeyde almak gerekiyor.
Bu yüzden de dondurma içeriğindeki; protein ve karbonhidratın yanı sıra A, D ve E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, gibi mineralleri ile iyi bir atıştırmalık ve ara öğün alternatifi.
Hijyen ve Üretim Koşulları
Denetimsiz üretilen dondurmalar çok ciddi sağlık riski oluşturabiliyor. Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli detay hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olmak. Çünkü süt ürünleri çabuk bozuluyor ve faydalı özelliklerini hızla yitiriyor. Bu nedenle hijyenik olmayan koşullarda üretilen veya uygun olmayan şartlarda saklanan dondurmalarda zararlı bakteriler üreyebiliyor. Yaz ya da kış her mevsim sağlığı tehdit edecek risk oluşturabiliyor. Tabii ki yaz sıcaklarında tehlikenin boyutları daha da büyüyebiliyor. Bu gibi olası tehlikeler göz önüne alındığında da hijyenik şartlarda üretilen ve uygun koşullarda soğuk zinciri kırılmadan saklanan ambalajlı dondurmalar ise çok daha güvenilir oluyor.
Hürriyet.Com