Edirne'deki taşkın nedeniyle ekili arazilerini su basan çiftçilerden sigortalı olanların zararının ödeneceği bildirildi.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak yaptığı açıklamada, Meriç ve Tunca nehirlerinden taşan suyun tarlalara zarar verdiğini söyledi.
Ekili tarlası zarar gören vatandaşların TARSİM'e başvurarak zararını tanzim etmesi gerektiğini ifade eden Kadak, şöyle konuştu:
"Sel ve su bakını TARSİM'in sigortası kapsamındadır. Aşırı yağıştan kaynaklanan baskın söz konusu. Sel ve su baskınından mağdur olan sigortalı vatandaşlarımızın hasarını tazmin ediyoruz. Edirne'deki su baskını ülkeler arası bir durumdur. Çiftçi su baskınından mağdur olduysa durumun sorumlusunun şu ya da bu olması çok önemli değildir. O konu TARSİM olarak bizim takip edeceğimiz bir konudur. Bu durum bir nevi doğal afettir. Bulgaristan da elinde olmayan bir nedenle baraj kapaklarını açmış olabilir. Bununla ilgili henüz bir bilgi yok."
Kadak, dünyanın birçok yerinde zamansız yağışların ve bu konuda mağduriyetlerin söz konusu olduğunu kaydetti.
Devletin yeni sigorta sistemi
Kadak, sigorta sisteminde devlet olarak yeni bir adım attıklarını belirtti.
Eskiden doğal afeti bir şekilde telafi etmeye, zarar görenleri desteklemeye çalıştıklarına işaret eden Kadak, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2006'da yeni sisteme geçti. Şimdi artık risk yönetimi dediğimiz tedbir alma dönemine giriyoruz" diye konuştu.
Kadak, doğal afet yaşanmadan devletin verdiği desteklerle çiftçinin sigortasını yaptırabilmesini ve bu kapsamda tedbir almasını amaçladıklarını vurguladı.
Üreticileri desteklemek için doğal afetin olmasının beklenmediğini dile getiren Kadak, şunları anlattı:
"Doğal afet olsun olmasın devlet burada şunu öneriyor, 'Ben size bütün branşlarda istisnasız yüzde elli devlet desteği veriyorum. Alın bu desteği, kullanın ve ürünlerinizi sigorta yaptırın.' Tabii bu sigorta zorunlu olarak değil, gönüllülük esasına göre çalışıyor. İsteyen vatandaşımız yapar, isteyen yapmaz. Sigorta yaptıranlar devletin yüzde 50'lik desteğinden istifade ediyor. Daha sonra sigorta kapsamında bir doğal afet yaşandığında da tarım sigortaları havuzu tarafından tanzim ediliyor. Bazen üreticilerimizin sistemi bilmemesinden kaynaklanan şeyler yaşıyoruz."
Kadak, aşırı yağıştan kaynaklanan kalite kaybı ve kök çürüklüğü denilen mantar hastalığının sigorta sistemi içerisinde yer almadığından aktardı.
Bu yıl 65 ilde yaygın şekilde don olayı yaşandığını belirten Kadak, "Bir milyona yakın çiftçi don afetinde etkilendi. Aynı şekilde 39 vilayette de 215 bin çiftçinin etkilendiği dolu afetleri yaşadık. Ciddi anlamda kayıplara yol açtı. Özellikle meyvelerde rekolte düşüşlerine neden oldu ve sigortası olanlara ödeme yapıldı" diye konuştu.
Son Dakika