Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 29-30-31 Mart 2014 tarihinde meydana gelen don afeti neticesinde üreticilerin TARSİM'den alacaklarının ödenmeye başlandığını açıkladı.
CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu'nun konu ile ilgili dört ayrı soru önergesine yanıt veren Eker, Mart ayı sonunda meydana gelen don afetinin 65 ilde ekili alanlarda değişen oranlarda etkili olduğunu, 2014 yılında Ağustos ayı sonu itibariyle 1 milyon 44 bin 233 adet tarım sigortası poliçesi düzenlendiğini belirtti.
Bakan Eker; "1 milyon 44 bin 233 adet tarım sigortası poliçesinden 29-30-31 Mart 2014 tarihlerindeki don riskinden kaynaklı hasarlarla ilgili olarak TARSİM eksperlerince yapılan tespitler sonucuna göre ülke genelinde hasar tazminatları ödenmeye başlamıştır. Bu üreticilerimizin hasar tazminatı ödemeleri poliçelerinde beyan etmiş oklukları hasat tarihlerine göre yapılmaktadır. Bu tarihler Ağustos ayı sonu ile Eylül ayı olarak belirtilmiş olup, ödemelerin Ekim ayında bitirilmesi planlanmaktadır. 2014 Eylül ayı başı itibarıyla TARSİM tarafından üreticilere sigorta kapsamındaki tüm risklerden kaynaklı hasarlar için 152 Milyon TL hasar tazminatı ödenmiş olup. 2014 yılsonu itibariyle hasar tazminatı tutarının 361 Milyon TL'ye ulaşması beklenmektedir." bilgisini verdi.
FINDIK ÜRETİCİSİNE 90 MİLYON LİRA DON HASARI ÖDENECEK
Eker ayrıca, hasar tespit çalışmaları kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda fındık üretimi yapılan Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, Artvin, Düzce, Rize. Sakarya, Kastamonu, Gümüşhane illerinde toplam 49 bin 607 adet tarım sigortası poliçesi düzenlendiğini; don riskinden kaynaklı hasar tazminatı tutarı tahmini olarak 90.6 Milyon TL olduğunu aktardı.
“Kesinleşmiş olan tazminat miktarı en geç 30 gün içerisinde sigortalı üreticilere ödenmektedir.” diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ,CHP Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu'nun, ürünü zarar gören fakat sigortası bulunmayan üreticilere ilişkin sorusuna ise "TARSÎM kapsamında olmayan riskler dolayısıyla meydana gelen zararlar 2090 sayılı Tabii afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilmektedir" şeklinde yanıt verdi.
32 İLDE 55 BİN 714 ÜRETİNİN BORCU ERTELENMİŞ
Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 23.08.2013 -31.12.2014 tarihleri arasında meydana gelen-gelecek doğal afetlerden dolayı zarara uğrayan-uğrayacak gerçek ve tüzel kişiler ile 1163 sayılı Kanun kapsamında olan tarımsal kooperatiflerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan kredi borçlarının söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen koşullar çerçevesinde ertelendiğini söyleyen Bakan Mehdi Eker Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında 2014 Eylül ayı itibarıyla 32 ilde 55 bin 714 üretici borç ertelemesinden yararlandığını ifade etti.
BAKANLAR KURULU KARARINA RAĞMEN ÜRETİCİNİN ALACAĞI KESİLİYOR
Selahattin Karaahmetoğlu'nun Bakanlar Kurulu Kararına rağmen TARSİM'den hasar ödemesi yapılacak üreticilerin alacaklarına borçları sebebiyle el konulduğuna yönelik sorusuna da yanıt verdi. Ziraat Bankası'nın cevabi görüşünü alan Bakan Eker, kredi borçlarının vadesi gelmemiş olan üreticilerin, kredibilitesinin devanı ediyor olması durumunda sigorta hasar tazminatları üreticilerin serbest kullanımına bırakıldığı, kredi vadesi geçmiş olan üreticiler için ödenen sigorta hasar tazminatları, temel kredilendirme prensipleri uyarınca kredi borçlarına mahsup edilmekle olup, söz konusu müşterilerimize, talep etmeleri halinde Bankamız standart kredilendirme süreçleri kapsamında yeni kredi kullandırılabildiğini ifade edildiğini açıkladı.
ALAN BAZLI DESTEKLEME ÖDEMESİ DEVAM EDECEK Mİ?
Karaahmetoğlu'nun don afeti ile üretim yapamayacak hale gelen fındık üreticisinin destekleme ödemelerinin ne zaman yapılacağına ve 2015 sonrası devam edip etmeyeceğine yönelik sorusuna da yanıt veren Eker "Alan Bazlı Destekleme Ödemeleri 2013/4245 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulamaya 2012-2014 yıllan arasında üç yıl süre ile devam edilmesi yönünde karar alınmıştır. 2012 ve 2013 yılı ürünü ödemeleri tamamlanmış olup, 2014 yılı ürünü ödemeleri 2015 yılında yapılacaktır. Sona eren programın sonuçlarına yönelik verilerin toplanmasının ardından uygulamanın gelecek dönemde devam edip etmeyeceği bütçe imkânları da dikkate alınarak değerlendirilecektir. 2014 yılı ürünü fındık alan bazlı gelir desteği ödemeleri için müracaatları Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmış olmak şartıyla 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecektir. 2014 yılı ürünü fındık alan bazlı gelir desteği ödemelerinin 2015 yılı Mart-Nisan ayında yapılması planlanmaktadır."dedi.
Son Dakika