Gelişen teknoloji ve artan talep, gıdaların tarladan sofraya uzanan yolculuğunda bir dizi değişim ve dönüşümü beraberinde getirecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Gıda ve İçecek Sektör Raporu'nda, gıda sektöründeki durum ve önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Rapora göre, Türkiye, gıda ürünlerinin üretimi, işlenmesi, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına ihracatı konusunda bölgesel üs konumunda bulunuyor. Gıda sanayisi, gayrisafi milli hasıla içinde 290 milyar liraya yaklaşan payı, 41 bini aşan işletmesi ve 450 bine yaklaşan çalışan sayısıyla Türkiye ekonomisinin en büyük üretim alanlarından birini oluşturuyor. Buna karşın Türkiye, dünya gıda ticaretinden yüzde 1 gibi düşük bir pay alıyor.
Türkiye açısından tarım ve gıda sektörlerinden elde edilecek gelir artışı, toplum refahı, zenginliği ve yaşam kalitesini artırmada önemli bir potansiyele sahip bulunuyor. Bu bağlamda, ekonomik önemi de dikkate alındığında önümüzdeki yıllarda tarım ve gıda alanındaki beklentiler ve öne çıkan başlıca gelişmeler şöyle:
Nanoteknolojiler uygulanacak, üretimde robotlar kullanılacak. Çevre bilinci yaygınlaşacak ve doğal kaynaklar korunacak. Tarımsal ürünler dolayısıyla gıdalar daha az hacimde daha yüksek besleyici değerde üretilebilecek. Gıdaların hijyenik kalitesi, işlenmesi ve paketlenmesinde, biyosensörler ve çok amaçlı enzimlerden yaygın ve etkin bir biçimde yararlanılacak.
Milliyet