TARLALARDA, TAŞKIN KUMU TEMİZLİĞİ SÜRÜYOR

Edirne 'de Meriç ve Tunca'nın taşması sonucu nehir yatağına yakın araziler sular altında kaldı. Son bir yıl içerisinde nehirler 4 kez taştı.

Yaşanan taşkınlarda şiddetli akıntı milyonlarca metreküp kumu önünde sürükledi. Nehirlerde su seviyesinin düşmesi ve akıntının yavaşlamasıyla birlikte suyun sürüklediği kum ve toprak, verimli tarım arazilerinde kaldı.

Suların nehir yatağına çekilmesiyle birlikte zararın boyuta da ortaya çıktı. Edirne merkez ve 4 ilçesine bağlı 16 köyde toplam 3 bin 600 dekarlık tarım arazisi kum altında kaldı.

Tarlalarda kum seviyesinin yüksekliği ise yer yer 110 santimetreye buldu. Çiftçiyi kara kara düşündüren bu tablonun ortadan kalkması için tarlalarda kum temizliği çalışması başlatıldı. Yaklaşık 20 bundan bu yana devam eden temizlik çalışmalarına köylüler de traktörleriyle destek veriyor. Şu ana kadar kum altında kalan arazinin yarısına yakını temizlendi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, yaşadıkları yüzyılın taşkın felaketinde kimsenin burnunun kanamadığını belirterek sular çekildikten sonra da taşkının izlerinin çok büyük olduğunu gördüklerini söyledi. Bu durumun kendisini çok üzdüğünü ifade eden Vali, “Ama Allah kolaylığı da veriyor arkasında. Devletimiz ve hükümetimiz taleplerimizi yerine getirdi. Büyük ödenekler gelerek bu köylülerimizin, çiftçilerimizin tarlalarını kumlardan temizlenmesi sağlanacak.” dedi.

Bitkinin toprakla buluşmasını temin edeceklerini dile getiren Vali Şahin, kum temizleme çalışmalarının ilk olarak Meriç’in 6 köyünde başlatıldığını açıkladı. 20 gün süreyle kum temizleme çalışmalarının devam ettiğini anlatan Şahin, şu ifadeleri kullandı: “Onlar daha şanslıydı. Çünkü yer yer göletler oluş muş tu. Biriken kumları o göletlere sürerek doldurmaya çalıştık. Ama burada maalesef öyle değil. Burada kumları tamamen nehir kıyısına sürerek temizlik yapıyoruz. Ve halkımızın çiftçimizin çeltik ve diğer mahsullerin ekimi için gayret sarf ediyoruz. Önümüzdeki 10-15 gün içerisinde bu kum temizleme çalışmalarını bitirirsek hasat yönünden büyük bir zarar olmamış olacak.”

TAŞKININ MALİYETİ 20 MİLYON TL’Yİ AŞTI

Yaşanan taşkının devlete maliyetinin 20 milyon TL’yi aştığını kaydeden Şahin, “İnşallah çiftçimizin yüzü gülecek. Allah da bu çalışmamızın karşılığında çiftçilerimizin yüzünü güldürecek.” şeklinde konuştu.

64 YIRTTIKTAN 16 TANESİ KALDI

Yaşan taşkınlarda nehir etrafında bulunan toprak seddelerin 64 ayrı noktasında yırttıkların oluştuğunu dile getiren Edirne Valisi, diğerinin onarımının tamamlandığını sadece 16 tanesinin kaldığını kaydetti.

MERİÇ KUMLARININ İHALESİ YAPILDI

Meriç Nehri’ndeki kumların alınma çalışmalarının ihalesinin 26 Mayıs tarihinde yapıldığını hatırlatan Vali Şahin, şöyle konuştu: “İnşallah Haziran ayı içerisinde ihale bakanlıktan onaylandıktan sonra nehir içindeki kumların temizlik çalışmaları olmasa bir taşkın daha olduğunda bu sefer seddeler 64 yerden değil 150 yerden yarılır ve yırtılır. Çok daha büyük bir tehlike olurdu. O tehlikeyi önlüyoruz. Zaten Tunca Nehri’ni geçerken görürsünüz artık su yüzeyleri hep kumla doldu. Orasının mutlaka temizlenmiş olduğunu gördüğünüzde suyun akışı daha farklı olacak. Zaten Edirne’nin denizden yüksekliği 26 metre. O nedenle akış çok hızlı değil. Akış hızlı olmadığı için kum tabanda kalıyor.”

BULGARİSTAN VE YUNANİSTAN’DAN 1 MİLYON 600 METREKÜP KUM VE TOPRAK GELİYOR

Yaşanan taşkınlarda Yunanistan ve Bulgaristan’da yıllık 1 milyon 600 bin metreküp kum ve toprağın geldiğini vurgulayan Şahin, bunun çok büyük bir rakam olduğunu kaydetti.

Dursun Ali Şahin, “İnşallah İstanbul ’a kum sevkiyatına başladığımızda kum oradan geldiğinde biz de bunu sevk ederek önleme yapacağız. Bu temizlik çalışmaları büyük miktarda işimize yarayacak. Ondan sonra da işimiz Meriç nehrinin bizim sınırlarımız içerisinde kalan bölümünde 4 adamız var. O adaları temizlemek olacak.” açıklamasını yaptı.

Haber Ortam
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.