TARLA İLE RAF ARASINDAKİ FİYAT FARKI ÇÖZÜLECEK

Bakan Faruk Çelik, "Fiyat farkı için piyasayla mücadelemiz sürüyor. 78 milyonun hukukunu korumaya yönelik anlayışın gereği yapılıyor" dedi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarla ile raf arasındaki fiyat farkı konusunda sektöre ikazlarının olduğunu belirterek, "Ette de sütte de diğer ürünlerde de bu mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Bakan Çelik, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleri ile düzenlediği toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, tarım sektörünün bulunduğu noktayı tespit etmek ve bundan sonraki çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Et ve süt dahil

Çelik, gıda fiyatları konusunda Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirerek, "Tarla ile raf arasındaki fiyat farkı konusunda ikazlarımız, çalışmalarımız oluyor. Ette de sütte de diğer ürünlerde de bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu kesinlikle serbest piyasaya karşı ve serbest piyasa ilkelerinin dikkate almayan bir yaklaşım değil. Tersine, serbest piyasada 78 milyonun hukukunu korumaya yönelik anlayışın gereği olarak sürecek. Yapılan tüm bu bütünlük içerisindeki çalışmalar semerelerini veriyor. Daha da hassas olacağız, enflasyon ne kadar düşerse üretim maliyetlerine yansıması da o ölçüde oluyor" diye konuştu.

Aydınlı çiftçilerden Çelik'e 13 talep

Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e çiftçilerin tarımla ilgili 13 talebini içeren dosya ilettiklerini söyledi. İzmir'de yapılan bölge toplantısında Bakan Faruk Çelik'ten Aydın Ziraat Odaları, kurumlar ve sektör bazında taleplerde bulunduklarını belirten Posacı, "Zeytinyağına verilen primin yükseltilmesi, dane zeytine prim verilmesi, tarım alanları ve toprakların korunması, İncir Koruma Kanunu çıkarılması, yağmur riskinin TARSİM kapsamına alınması, organik tarımda geçiş sürecinin uzatılmasını istiyoruz. Yemde KDV oranları sıfıra çekildiği halde yem fiyatlarında fazla değişiklik olmadı. Bu bakımdan, Devlet Denetleme Kurumu'nun gerekli titizliği göstermesi ya da yemde KDV desteğinin üreticiye verilmesini bekliyoruz" dedi.

Posacı, "Jeotermal santrallere denetim getirilmesi, Kırsal Kalkınma'nın makine ekipman için verdiği desteğin kaldırılarak, kaynakların Ziraat Bankası'na aktarılması ve makine-ekipman alacak üreticilere sıfır faizli kredi temin edilmesini talep ettik. 2015 yılı ÇKS işlemleri yapılırken çiftçilerden alınan ancak daha sonra Bakanlıkça iptal edilerek yenileri düzenlenen mazot ve kimyevi gübre dilekçelerini imzalamayan birçok üreticimiz var. Mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz" diye konuştuk.

Yeni Asır
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.