Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, yapılan kontrollerde tarla farelerinin son günlerde arttığını söyledi.
Çiftçilerin gelir kaynaklarından olan buğday ve arpanın tarla faresi tarafından zarar verildiğini açıklayan Kırbaş, fare ile mücadele için il ve ilçe müdürlüklere başvurulmasını istedi. Tarla farelerinin toprakta açtıkları galerilerde yaşadığını söyleyen Kırbaş, “Bir galeride 4-12 adet giriş deliği olabilir. En çok geceleri aktiftirler. Yılda 4-6 doğum yaparlar ve ortalama 5-6 yavru verirler. Böylece hızla çoğalırlar. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır. Tarla fareleri; tüm sebze ve meyveler, çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa,yulaf,yonca ve mısırın tohum, meyve ve yeşil aksamları, ayrıca orman fidanlarının gövdelerini, kök boğazını yemek, kemirmek, kesmek suretiyle zarar yaparlar.
Populasyon fazla ise zararı yüze 100’e ulaşabilir." dedi.
Kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlar doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda tarla farelerini baskı altında tuttuğunu açıklayan Kırbaş, "Bu doğal düşmanları korumak için, avlanmamak ve gereksiz ilaç kullanmamak gereklidir. Derin toprak işleme, münavebe, tarla temizliği, delikleri su ile doldurmak, kapan kurmak ta önemli mücadele yöntemleridir. Kimyasal mücadelede ise en etkili dönem; kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ve ayrıca geç sonbahardır. Tarlada 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadele gerekir." diye konuştu.
Kırbaş, "Her işlek beslenme deliğine 5’er adet zehirli yem, tahta kaşık ile bırakılır. Çinko fosfürle hazırlanan yemden yiyen farenin sinir sistemini felç olur ve iç kanama geçirerek deliğin içinde ölür. Uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemler ise; farenin dışarıda ölmesine sebep olup, bunları yiyen diğer hayvanları da öldürerek yaban hayatını yok etmektedir. İlaçlama sonrasında tarlalar gezilip, fare ölüleri toplanarak imha edilmelidir. Çiftçilerimizin büyük oranlarda zarar görmelerini önlemek için mutlaka toplu ve tarama mücadele yapmaları şarttır. Tarla faresi ile mücadelede kullanacakları zehirli yem temini için üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimize müracaatları gerekmektedir." şeklinde konuştu.
Son Dakika