Ziraat Oda Başkanları, İl Koordinasyon Toplantısı nedeniyle Çine'de toplandı. Süt krizine değinen Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, zeytin fiyatları konusunda,"Tariş'ten cevap bekliyoruz" dedi.
Çine Ziraat Odası toplantı salonunda Aydın'daki tüm ziraat odaları başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, basına kapalı olarak gerçekleştirilirken başkanlar toplantı öncesinde süt içerek 'Süt için' kampanyasına destek verdi. Toplantıda çilek tarlasında çalışacak işçilerin yevmiyeleri, dayıbaşı ücreti dahil 43 lira olarak belirlenirken, ot paketleme ücretinin 80 kuruş ile 1 lira arasında yapılmasıkararlaştırıldı.
Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, toplantıda ağırlıklı olarak süt krizine, organik zeytindeki sıkıntılara, çiçek hastalığına ve bu konuda sinekle mücadeleye değindiklerini ifade ederek şunları söyledi: Kasım ayından bu yana sektörde sinyallerini aldığımız kriz giderek derinleşiyor. Hayvancılıkta süt fiyatlarının 70 kuruşa düştüğü bölgelerimiz var. Bakanlık, süt fiyatlarını 1 lira 15 kuruş olarak açıklamasına rağmen bu fiyattan satan yok. Bakan konuştukça adeta süt fiyatları aşağı gidiyor. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Bey direnç gösteriyor ama sahada netice olarak baktığımızda tablo bunu göstermiyor. Acilen süt tozu için alıma geçilmeli. Yoksa 2008'deki krizin daha şiddetlisini yaşarız. Bugün 35 lira olan et fiyatı 40-50 liraya çıkarsa şaşmayalım. Çünkü inekler kesilebilir, ana olmayınca dana da olmaz. Muhakkak suretle Et ve Süt Kurumu'nun müdahale etmesi lazım. Biz de oda başkanları olarak bu krizin aşılmasında katkımızın olması için 'Süt için' kampanyası başlattık. Sütün ne kadar faydalı bir ürün olduğunu anlatarak süt tüketimini artırmak istiyoruz.
"TARİŞ'TEN CEVAP BEKLİYORUZ"
Zeytinyağı fiyatları düştü. Tariş, bugüne kadar hiç görmediğimiz şekilde yüksek fiyata kendi erkenci ürününü aldı, daha sonra alımı kapattı. Zeytinyağı fiyatları neredeyse 9 liraya düştü. Tariş'ten cevap bekliyoruz. Niye böyle alım yaptılar. Seçim yatırımı mı yaptılar? Zeytincilerimiz mağdur oldu.
"JEOTERMAL BİZE ZARAR VERMESİN"
Jeotermal ile ilgili sıkıntılarımız devam ediyor. Bunları da konuştuk. Gelinen noktada jeotermal artı bir değer getirmiyor. Ülke ekonomisine faydası var ama bize neler getiriyor onu tartıştık. Çok ciddi bir şekilde düşünmemiz gerekiyor. Jeotermal, tarıma zarar vermemeli, bu konuda Tarım Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeye devam edeceğiz. Jeotermalden yararlanılsın ama bize zarar vermesin.
BİR DAHA ÇİÇEK HASTALIĞI YAŞAMAK İSTEMİYORLAR
Çiçek hastalığı sıkıntısı ile karşılaşmak istemiyoruz. Yaz geliyor. Sinekle mücadelede etkili önlemler alınmalı. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ve Tarım Bakanlığı ile temaslar yapacağız. Hastalıklı hayvan devlet tarafından tazminatlı bir şekilde imha ediliyor ancak bu da ülke ekonomisine çok büyük zarar veriyor.
YEM FİYATLARI ÇOK YÜKSEK
Yemde KDV indirimi oldu. Bunun bize direk faydası olmadı. Bir kamyon malda sadece düşük fiyat aldık. Akabinde fiyatlar eski fiyatların üzerine çıktı. Bu da 'Ham madde fiyatlarıyükseldi' gerekçesiyle açıklandı. Bakanlık tedbir almaya çalışıyor eğer tedbir alınmazsa inekler kesilir, et fiyatları astronomik rakamlara ulaşır.''
Çine Madran