Tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürdürülebilirliğinin sağlanmasında kadının öncü rolüne dikkat çekmek amacıyla düzenlenen çalıştay tamamlandı.
Sektör paydaşlarının tüm unsurları ile temsil edildiği ve iki gün boyunca süren çalıştay sonuçları bir rapor haline getirilecek. Rapor, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tarımsal üretim, kalkınma çalışmalarında kadına dair uygulanacak çalışmalarda rol gösterici olacak.
TARIMDA KADINA İHTİYACIMIZ VAR
TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Kurucu Ortağı Tülin Akın, Türkiye'de çalışan kadınların 3'te 1'inin tarım sektöründe olduğunu belirterek, "Kırsal kesimdeki çalışanların oranına baktığmızda ise kadınların yüzde 90'ı tarımda çalışıyor. Kırsalda yaşayan her kadın aynı zamanda ücretsiz aile işçisi. Tarlada, bağda, dağda, ağılda, evde kayıtdışı işgücü mevcut. Oysa, tarımı başlyatan, doğayı ehlileştiren kadın. Toprak, doğa, kimlik olarak kadın. Tohumu koruyan, saklayan kadın. Yerel ürünlerin, mikro aile işletmelerinin ürünün değerini artıran kadın. Ancak kadının adı var, gücü var ama varlığı ve görünürlüğü yok. Oysa tarımda kadına ihtiyacımız var" diye konuştu.
ÇÖZÜM KONULARI ELE ALINDI
Akın, tespitlerin ardından çözüm önerilerinin de ele alındığını vurgulayarak şu bilgileri verdi, "Kooperatiflerin kurulma aşamasından itibaren Bakanlık tarafından mentor desteği verilmesi. Aile Bakanlığı'nın Kadın Bakanlığı şeklinde düzenlenmesi, sektör sektör yönlendirilmesi, kadınlarla ilgili her türlü çalışma ve duyurunun devlet eliyle yapıllması, kayıtlı kadın çiftçilerin zorunlu olarak örgütlenmeye yönlendirilmesi, örgütlenmek istemeyenlerin çiftçilikten çıkarılması konu başlıkları oldu. Bu konuları ayrıntılı biçimde ele aldık. Sonuçlar, önümüzdeki süreç için yol gösterici olacak."