TARIMSAL ÜRÜNLERE İHRACAT İADESİ YARDIMLARI DÜZENLENDİ

Tarımsal ürünlerde uygulanacak ihracat iadesi oranları, uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla belirlendi.
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye'nin tarımsal ürünlerinin uluslararası piyasalarda rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırmayı amaçlayan karar, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan karşılanmak üzere ihracat iadesi yardımlarından yararlanacak ürün cinslerini, ihracat iade miktarlarını, miktar barajlarını ve bunlara yapılacak azami ödeme oranlarını içeriyor.

Buna göre, kümes hayvanları etleri (sakatatlar hariç), yumurta, bal, buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten çiçek ve tomurcuklar, dondurulmuş ve kurutulmuş sebzeler, meyveler, zeytinyağı, hazır ve konserve balıklar, kümes hayvanları etinden, sakatatından yapılmış sosisler ve benzeri ürünlerle kümes hayvanları etinden hazırlanmış veya konserve edilmiş ürünler, çikolata ve kakao içeren gıda müstahzarları, makarnalar, bisküvi, gofret ve kekler, dondurulmuş sebze, meyve ile meyve sebze işleme sanayine dayalı gıda maddeleri, reçel, jöle, marmelat ile meyve veya sert kabuklu meyve püreleri veya pastaları, meyve ve sebze suları ile meyve nektarları ihracatının kararla belirlenen miktardaki ihracatında azami ödeme oranı yüzde 2- 14, miktar barajı da yüzde 15 - 100 arasında değişen oranlarda kabul edildi.

Öte yandan, Bakanlar Kurulunun "İkili Anlaşmalar Çerçevesinde Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Kararlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı" da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Makedonya, Fas, Mısır, İsrail, Arnavutluk, Sırbistan, Şili ve İran'dan ithal edilen bazı ürünlerde tarife kontenjanları belirlendi.

Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Para-Kredi ve Koordinasyon ile ilgili tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

İkili Anlaşmalar Çerçevesinde Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması ile ilgili tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

Resmi Gazete
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.