ÇİFTÇİ-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, Uluslararası Tarımsal Üreticiler Federasyonu (IFAP) araştırma raporuna göre Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren tarımdan uzaklaşıldığını öne sürerek devletin acilen önlem alması gerektiğini söyledi.
Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, IFAP araştırma raporuna göre Türkiye'de tarımdan vazgeçme eğilimin görüldüğünü ve devletin bu konuda acilen önlem alması gerektiğini söyledi. Çobanoğlu, 'IFAP raporuna göre 2016 itibariyle Türkiye'de geçimini tarım ile sağlayan nüfus yaklaşık 15 milyon. 2000'li yıllarda tarımsal nüfus içerisindeki oran yüzde 35'lerde iken, şuan ise bu oran Türkiye'de yüzde 19.8'e düştü. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan kişi sayısı 2.2 milyon. Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren 2.7 milyonluk bir nüfusun tarımdan uzaklaştığı görülüyor. Aynı süreçte dünya genelinde tarımsal nüfusun yüzde 2 arttığı görülmektedir. Türkiye'deki tarım alanlarında sürekli bir azalış olmasının birden fazla nedeni var. Çünkü üreticiler artık geçimlerini sağlayamıyor' dedi.
Sezon başında kuru üzüm fiyatının 6 lira iken 3 liraya düştüğünü hatırlatan Çobanoğlu, Rusya ve Suriye krizinin tarımda fiyat düşüşüne neden olduğunu savundu. Tarım arazilerinin enerji yatırımları için kullanılmak üzere satın alınarak yok edildiğini iddia eden Çobanoğlu, 'Böylelikle üretici zaten üretimi bırakmış oluyor. Ayrıca doğrudan gelir destekleri yalnızca arazi sahiplerine verildiği ve üreticilere verilmediği için bir kısım üreticinin üretimden kopmasına neden oldu. Devlet önlem alması gerekirken uyguladığı enerji politikaları ile böyle bir durumun yaşanmasına yol açıyor. Enerji üretimi ve jeotermal enerji yatırımları için zeytinlikler, üzüm bağları ve Karadeniz'de çay üretim yaylaları yok ediliyor. Devletin tarım ve enerji politikasını gözden geçirmesi gerekiyor' diye konuştu.
Hürriyet