Son yıllarda sıkça adını duyduğumuz ve gelecekte alışıla gelen tarım yöntemlerinin yerini alacak olan topraksız tarım yöntemi nedir? Nasıl yapılır? Avantajları ve farkları nelerdir?
Topraksız tarım ya da hidroponik tarım, toprak olmadan durgun su kültürü içerisinde uygulanan bir tarım şeklidir. Bitkiler topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren bir besin solüsyonundan yararlanarak gelişirler. Bitkileri ve bitkilerin kök sistemlerini desteklemek için genellikle kum, turba, perlit, hindistan cevizi, kaya yünü ya da genleştirilmiş kil agregası gibi yetiştirme ortamları tercih edilir ve bunların kökler etrafındaki nemi tutma olasılıkları da hayli yüksektir.
Son yıllarda ülkemizde hidroponik tarımın önemi anlaşılmıştır. Bu tarım yöntemiyle oluşturulmuş sera alanların sayısı giderek artmaktadır. Hidroponik tarımsal yöntemiyle yetiştirilen ürünlerin, insan sağlığına hiçbir olumsuz yan etkisi bulunmamaktadır.
Hidroponik Tarımın Topraklı Tarıma Karşı Avantajları Nelerdir?
Bitkiler toprakta olduğundan % 50 daha hızlı büyürler çünkü besin ve suya daha kolay ulaşır. Çok az böcek ilacı kullanılır veya hiç kullanılmaz. Bitkiler hastalıklardan arınmış bir ortamda yetişmeye başlarlar. Bahçe yetiştiriciliğinin mümkün olmadığı yerlerde yetiştiricilik yapmak bu yöntemle mümkündür. Örneğin; toprağın fakir olduğu yerler, kayalık alanlar ve balkonlar. Suni ışık kullanımıyla kullanmadığınız bir oda ya da garajda bile bir bahçenizi oluşturmak mümkündür. Hidroponik metotlarla yetiştirilen hızlı büyüyen sağlıklı bitkiler zararlılara ve hastalıklara karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca hidroponik olarak yetiştirilmiş olan meyve ve sebzelerin tatlarındaki gelişmeyi ve görüntüyü de kolaylıkla fark edebilirsiniz.
Otsu gövdeye sahip tüm bitkileri kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Odunsu gövdeye sahip bitkiler çok yıllı bitkiler olmasından ve çok fazla alan kaplamasından dolayı hidroponik tarımla yetiştirmeyi zorlaştırmaktadır. Kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bazı sebze ve meyveler ise şunlardır; domates, patates, havuç, patlıcan, salatalık, kabak, bezelye, fasulye, ıspanak, roka, marul, maydanoz, acı-tatlı biber, dolmalık biber ve brokoli gibi sebzeler, mısır, buğday, şeker pancarı, çay ve pamuk gibi endüstri bitkileri, karpuz, kavun ve çilek gibi meyveler. Hidroponik bahçenizde ayrıca her türlü şifalı bitki, çiçek ve ev bitkisini de kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
Topraksız Tarımda Hollanda Lider
Dünyanın özellikle sebze üretiminin tamamına yakını topraksız kültür seralarında gerçekleştirilmektedir. Topraksız tarım yöntemi dünyada Hollanda, İspanya, Fransa, Belçika, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, ABD, Kolombiya ve Çin gibi pek çok ülkede yapılmaktadır. Topraksız tarım dünyada en fazla olarak Hollanda'da yapılmaktadır. Son yıllarda diğer ülkelerde de topraksız tarıma ciddi bir yöneliş gözlenmektedir.
Türkiye'nin şu an topraksız tarım seralarından elde ettiği yıllık gelir ise yaklaşık 25-30 milyon dolar civarındadır. Türkiye'nin potansiyeline göre elde ettiği gelir çok düşüktür. Kısa sürede kendi kendini amorti eden bu tarım yöntemi için ülkemizin daha fazla yatırım yapması gereklidir.