Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, Türkiye'nin kimyasal zirai ilaç kullanımının azaltmada son 10 yılda önemli ilerleme kaydettiğini ve bu konudaki çalışmalarıyla dünya aktörü olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı TAGEM tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Entegre Mücadele Pestisitlerin Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Alternatif Yöntemler Semineri, İzmir'in Menemen ilçesindeki Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde başladı.
Seminerin açılışında konuşan TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, Türkiye'nin pestisit (kimyasal zirai ilaç) kullanımına alternatif yöntemler konusunda son 10 yılda önemli ilerleme kaydettiğini ve azaltılmasına yönelik çalışmalarda dünya aktörü olduğunu belirtti.
Bunun sonucunda son 2 yıldır özellikle domatesin bir kontrole tabi tutulmaksızın artık doğrudan Avrupa'ya ihraç edilebildiğine işaret eden Akbaş, şunları kaydetti:
"Birçok üründe bu kontrolün kalkmasını bekliyoruz. Ayrıca alternatif mücadele yöntemiyle yetiştirilen yaş sebze ve meyvelerimiz Uzakdoğu'ya ihraç edilmeye başlandı. Bu bizim son 10 yılda geldiğimiz durumun ne kadar iyi olduğunu gösteriyor."
Menemen'de 4 gün sürecek seminer kapsamında, teorik eğitimlerin yanı sıra İzmir'deki pestisit kalıntı laboratuvarları ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu ile Seferihisar ilçesindeki turunçgil ve Aydın'daki zeytin bahçelerine teknik geziler düzenlenecek.
Seminere, Türkiye'nin yanı sıra Bangladeş, Cezayir, Fas, İran, Kırgızistan, Kosova, Nijerya, Sudan, Tunus'tan öğretim üyeleri ve araştırmacılar katılıyor.
Haberler