TARIMDA İTHALAT KORKUTUCU BOYUTTA

Tarım ve hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar çiftçiyi üretimden uzaklaştırırken, Türkiye'yi tarımda dışa bağımlı hale getirdi. Geçtiğimiz 3 yılda Türkiye, sadece buğday, yağlı tohum, mısır, soya ve pamuğa 58 milyar dolar para ödemek zorunda kaldı.

 Tür­ki­ye Zi­ra­at Mü­hen­dis­le­ri Oda­sı (ZMO) Baş­ka­nı Öz­den Gün­gör'ün, Tür­ki­ye­'nin ta­rım it­ha­lat ra­po­ruy­la ilgili paylaştığı verilere göre 3 yıllık dönemde 10 mil­yar do­lar­lık buğ­day it­hal edildiğini açık­la­yan ZMO Baş­ka­nı Gün­gör, ay­nı dö­nem­de mı­sı­ra 3 mil­yar do­lar, yağ­lı to­hu­ma 25,5 mil­yar do­lar, pa­mu­ğa 14 mil­yar do­lar, so­ya­ya da 6 mil­yar do­lar öden­di­ği­ni açıkladı.

 Dün­ya­nın bak­la­gil­ler­de­ki li­der konumunda olan Tür­ki­ye­’nin son 3 yıl­da Hin­dis­ta­n’ dan son­ra en bü­yük ikin­ci it­ha­lat­çı ül­ke­si ko­nu­mu­na düş­tü­ğü­ vurgulanırken, Tür­ki­ye­’de çift­çi­nin 4 mil­yon ton ma­zot kul­lan­dı­ğı­nı söyleyen ZMO Baş­ka­nı Gün­gör, çift­çi­nin bir lit­re ma­zot için dev­le­te 2 li­ra 28 ku­ruş öde­di­ği­ni ve üre­tim için ma­zot kul­la­nan çift­çi­nin dev­le­te yıl­da 9 mil­yar 120 mil­yon li­ra ver­gi ödeyerek zor durumda kaldığını açıkladı. Ta­rım ürün­le­ri­ni üretmedeki maliyetin azaltılması için bu tür ver­gi­le­rin kal­dı­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni belirten Gün­gör, bu tür des­tek­le­rin ve­ril­me­di­ği sü­re­ce dev­le­tin da­ha bü­yük ge­lir kay­bı ya­şa­ya­ca­ğı­na da dik­kat çek­ti.
 

                                                                                                                                       Hayal Senem Sayan
 

 

ZMO
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.