TARIMDA HOLLANDA'DAN DERSLER ÇIKARILABİLİRİZ

Kıbrıs Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, ülkede süt ve süt ürünlerinde yaşanan sorunları aşabilmek adına, "süt ve süt ürünleri üretim ve pazarlanmasında ciddi bir başarı yakalamış" Hollanda'dan dersler çıkarabileceğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun yaptığı açıklamada, Hollanda'nın süt üretimi ve ürünlerindeki başarısının, kullanılan teknoloji, kooperatifleşme, pazarlama yöntemleri ve sürdürülebilir tarım politikalarına bağlı olduğunu kaydetti. 

SORUNLAR 

Ülkede sütün toplama ve pazarlamasında tek yetkili olan Süt Endüstri Kurumu tarafından yılda 140 milyon litre inek sütü, 5 milyon litre de koyun sütü toplandığına, toplanan sütün yaklaşık yüzde 40'ının iç piyasada, yüzde 60'ının dış piyasada tüketildiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, "2016 yıllında özellikle süt ve süt ürünlerinin pazarlanmasında büyük sorunlar yaşandı. Zaman zaman üreticinin ürettiği sütler ellerinde kaldı. Türkiye piyasasının daralması ve diğer ihracat pazarlarının sınırlı olması bugünkü pazarlama sorunlarının ana sebebidir. Bununla birlikte Avrupa Birliği'nde 2015 yılından itibaren süt kotalarının kaldırılması ve süt fiyatlarının düşmeye başlaması dünya süt piyasalarındaki rekabet şansımızı azaltmaktadır" dedi. 

KOOPERATİFÇİLİK 

Hollanda'da süt sektörünün yüzde 82'sinin kooperatifçilik çatısı altında üretim yaptığını, tek elden yapılan pazarlamanın hem fiyat istikrarı açısından hem de sürdürülebilirlik açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan Ercilasun, Hollanda'da Kooperatifler dışındaki üreticilerin ancak belirlenen koşul ve şartlarda peynir üretimi yapabileceğini belirtti. 

"ÜRETİM TURİZMİN PARÇASI OLMALIDIR" 

Hollanda'da yapılan uygulamanın turizmin bir parçası haline geldiğini ifade eden Ercilasun, ülkemizde de bunun turizmin bir parçası olması gerektiğini söyledi. 

Ercilasun "Özellikle bu tanıtımlar süt güğümleri, kazanları bir demo olarak kullanılarak ürünler sergilenir ve folklorik kıyafetlerle bir seronomi şeklide tanıtımı yapılır. Ülkemizde ise bu tür organizasyonlar hemen hemen hiç yapılmıyor. Başta Hellim olmak üzere bazı yerlerde özellikle Lefkoşa'da Büyükhan, Girne'de Antik Liman, Mağusa'da Surlar içinde bulunan turistik yerlerde bu tip tanıtım ve pazarlama sürecin başlaması çok önemlidir" dedi. 

"SÜT ÜRÜNLERİ KAPASİTESİ AZIMSANMAYACAK BİR DÜZEYE ULAŞTI" 

KKTC'de süt ürünleri işleme tesis sayısı ve kapasitesinin azımsanmayacak düzeye ulaştığını ancak Kıbrıs'ın yaklaşık 4,5 kat büyüklüğünde olan Hollanda'nın küçük bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen süt üretiminde dünyada ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Ercilasun, Hollanda'nın 2014 yılı tarımsal ihracatının 90 milyar dolar olduğunu ve nüfus başına en fazla süt üreten ülke durumunda olduğunu kaydetti. 

"HOLLANDA'NIN BAŞARISI." 

Hollanda'nın süt üretiminin 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artışla 13.3 milyon tona, peynir üretimi yüzde 9,7 artışla 847 bin tona, tereyağı üretimi yüzde 6,7 artışla 150 bin tona, süt tozu üretimi ise yüzde 2,3 artışla 210 bin tona ulaştığını belirten Ercilasun, Hollanda'nın tarımdaki başarısının ardında verimli üretim modeli, Ar-Ge, kooperatifleşme, pazarlama, piyasa denetimi gibi faktörler yattığını kaydetti. 

Ercilasun, "Sonuç itibariyle bu başarı şans eseri yakalanmamış. İşin içinde teknoloji de var, kooperatifleşme de; Ar-Ge de var, pazarlama stratejileri de. Ve tabii ki uzun vadeli, sürdürülebilir tarım politikaları" ifadelerini kullandı.

Star Kıbrıs
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.