Hükümet, çiftçinin üretimini artırması için bu kez tarım makinelerinde düğmeye bastı.
Çiftçiler bir araya gelip kooperatif kurarak ortak tarım makinesi satın alabilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, yeni düzenlemeyi ilk kez Yeni Asır'a açıkladı. Seymenoğlu, 1940 yılında Fransız çiftçilerin kurduğu ve birçok ülkeye ilham kaynağı olan 'CUMA' (Ortak Tarım Alet Makine Kullanımı Kooperatifi) adlı kooperatif örnek alınarak Ortak Tarım Makineleri İşletme Kooperatifi'nin yürürlüğe girdiğini açıkladı. Seymenoğlu, 'Kurulacak kooperatif çiftçilerimizin makine ihtiyaçlarını düşük maliyetle karşılayıp topraklarından daha fazla ürün ve kar elde etmelerini sağlayacak' diye konuştu.
7 kurucu ortak yeterli
Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan'ın başvurusu üzerine, dünyadaki benzer kooperatifleri yerinde inceleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "Ortak Tarım Makineleri İşletme Kooperatifi"nin ana sözleşmesini Haziran'ın ilk haftası hazırladı. Seymenoğlu, kooperatifin kurulumu için en az 7 kurucu ortak tarafından buşvuru yapılmasının yeterli olacağını, ihtiyaç duyulan sermayenin en az dörtte birinin kurulacak kooperatif adına açılan banka hesabına yatırılması gerektiğini belirtti.
1940 yılında kuruldu
1940 yılında Fransız çiftçilerin kurduğu 'Ortak Tarım Alet Makine Kullanımı Kooperatifi' (CUMA) ile tarım makinelerinin ortak kullanımı hedeflendi. Ulusal ve bölgesel bazda örgütlenmeler sonucu ülke genelinde 12 bin kooperatif günümüze kadar geldi. Sebze ve meyve gibi ürünlerin işlenmesi amacıyla CUMA kooperatifi kurulabildiği gibi ürün pazarlayan CUMA'lar da mevcut. Bu model dünyada birçok ülkeye ilham kaynağı oldu. Üreticiler kooperatifte bulunan makinelerin yüzde 80'ini hasat ile ilgili, yüzde 20'sini ise ekim ve toprak işleme amacıyla kullanıyor.
ÇİFTÇİLERDE BÜYÜK SEVİNÇ
Bakanlığın yeni modeli çiftçiler arasında sevinç yarattı. Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, "Kooperatif demek güç demek, birlik demek' söylemi ile kooperatiflerin ülke kalkınmasında çok önemli olduğunu ve yeni kooperatifin de Türkiye'de yaygınlaşmasının fayda sağlayacağını söyledi. Kooperatifçiliğin 'ben' duygusunu ve 'bencilliği' yok edeceğini belirten Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ise, 'Bu kooperatif sayesinde artık makinelerin ortak kullanımı ile girdi maaliyetleri düşecek" dedi. Ortak Tarım Makineleri İşletme Kooperatifi sayesinde bir araya gelecek küçük işletmelerin ve çiftçilerin son teknoloji makinelere daha rahat kavuşacağını dile getiren Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, 'Bu da girdi maaliyetlerini yaklaşık yüzde 30 aşağı indirir ve üretimi artırır. Uluslararası rekabette çiftçilerimizin ellerini güçlendirir' diye konuştu.
Yeni Asır