Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi, İzmir tarımının "marka" haline getirilmesi için düzenleyeceği panele Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tam destek geldi.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi, İzmir tarımının "marka" haline getirilmesi için düzenleyeceği panele Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tam destek geldi. TÜGİAD Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat, "Bu panel ile tarıma İzmir damgası vurulacak. Kentin 2030 tarım politikasının yol haritası ortaya konulacak" dedi.TÜGİAD Ege Şubesi'nin oluşturduğu "İzmir 2030 Platformu" tarafından kısa süre önce düzenlenen "İzmir Türkiye'nin En Büyük 2'nci İş Merkezi Olmalıdır" panelinin ardında bu kez tarım sektörü mercek altına alınacak. Tarım ve tarım sanayiindeki tüm sektör temsilcilerinin yer alacağı panelde, sektörün "markalaşması" için yol haritası çizilecek.
ANAHTAR İZMİR'DE
TÜGİAD Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat, Ege'nin tarım devi olduğuna dikkat çekerek "Hayvansal ve bitkisel üretim değeri 32 milyar liraya ulaşan Ege, yıllık 4 milyar dolar ihracata imza atıyor. Ancak bizim ortaya koyduğumuz 2030 vizyonuna göre bu rakamların çok daha üstüne çıkma potansiyeline sahibiz. İzmir'de bu noktada kilit rol oynuyor. 4 milyonluk nüfusun yüzde 15'i tarım sektörünün içinde yer alıyor ve eğer bu kilidi açmayı başaramazsak, nüfusun tamamı bu olumsuz tablodan etkilenecektir" dedi.
BAKANLIKTAN DESTEK
Düzenleyecekleri panelle ilgili TÜGİAD Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat ve Genel Sekreter Çağlar Tenekeci önceki gün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ile görüştü. Bakan Yardımcısı Daniş, Ege'nin tarımın öncüsü olduğuna dikkat çekerek panele tam destek vereceklerini açıkladı.
Görüşmeyi değerlendiren Canpolat, "İzmir tarımda öncü bir kent. Havamız ve suyumuz ile birçok bölgeye göre avantajımız var. Herşeyden önce liman kentiyiz ve lojistik üstünlüğümüz bulunuyor. Bu durum yalnızca Türkiye için değil Akdeniz ülkeleri arasında bize artı değer katıyor. Ancak bir eksiğimiz var o da tarımda markalı ürünlerimiz yeterince fazla değil. Tarım ürünlerinin en iyi şekilde işlenebilmesi için serbest bölgelerde alt yapıya ihtiyaç var. Panel bu eksiklerin giderilmesine öncü olacak" diye konuştu.
İzmir'de tarımsal yatırıma yönlendirilecek öncelikli sektörler arasında bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmiş ve paketlenmiş olarak pazarlanması, markalaşma çalışmaları, jeotermal seracılık ile alternatif enerji kaynaklarının kullanımının başta geldiğine dikkat çeken Canpolat, "Organik ve iyi tarım üretim metotları, katma değeri çok yüksek olan tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, tatlı su ve deniz balığı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi gibi alanlarda yatırımların hızlandırılması İzmir'in 2030 vizyonuna büyük katkı sağlayacaktır. İşte tüm bunlar panelin ana konuları arasında yer alacak" dedi.
IŞIK TUTACAK
Panelde bakanlık, Oda ve birlikler ile kooperatifler, tarım sektöründe yatırım yapan tüm kesimleri biraraya getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Canpolat, "Hepimiz biliyoruz ki İzmir farklılığıyla bir marka şehir. Ancak bunu küresel hale getirmemiz gerekiyor. Yoksa bu markanın ömrü uzun sürmez. Tarım bunlardan yalnızca biri. Tarımda markalaşmalıyız, turizmde, sanayide markalaşmalıyız. Elbette tüm bunlar için de marka olmanın gerektirdiği koşulları yerine getirmemiz gerekiyor. Umuyorum panel bu açıdan sektöre ışık tutacaktır" diye konuştu.
Hürriyet.Com