Tarım sektörünün tüm boyutları ile değerlendirilmesi ve en son gelişmeler ile uygulamaların 3 gün boyunca pek çok açıdan ele alınıp, tartışılacağı Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi'ne başladı. Kongreye 9 ülkeden çok sayıda yabancı bilim insanı, araştırmacı ve uzman katıldı.
Gıda ve Tarım Bakanlığı ve GAP Uluslarası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi, başladı. GAP Uluslarası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ev sahipliğinde, 22-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan kongre, insanlığın ilk yerleşim ve tarımsal üretime ev sahipliği yapmış olan medeniyetlerin beşiği Mezopotamya'nın önemli duraklarından biri olan Diyarbakır'ı anlatan belgesel gösterimi ile başladı.
Tarım sektörünün tüm boyutları ile değerlendirilmesi ve en son gelişmeler ile uygulamaların pek çok açıdan ele alınıp tartışılacağı kongreye, 9 ülkeden birçok yerli ve yabancı bilim insanı ile araştırmacı ve teknik eleman katıldı. Diyarbakır İl Vali Yardımcısı Gökhan İkitemur, tarım sektöründe dünyadaki gelişmelerin değerlendirileceği kongrenin önemine dikkat çekip, kongrenin ülke tarımına katkı sunacağını söyledi.
TARIM SEKTÖRÜ MASADA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Burak, "10 yılda uygulanan politikalarla ülkenin tarımsal gayrisafi milli hasılası 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı" dedi. Yaklaşık 10 bin yıl önce başlayan tarımsal üretimin bugün ve gelecek için hala hayati bir önem taşıdığını dile getiren Burak, suyun yüzde 74'ünün tarım sektöründe kullanıldığını bildirdi.
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 10 yılda ülkenin tarımsal gayri safi milli hasılasını 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardı. Bu sayede Avrupa Birliği'nde birinci sıraya yükselmiş bulunuyoruz. Bu gerçekten güzel bir başarı ancak yetmiyor" ifadelerini kullanan Burak, şöyle konuştu:
İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ
"Çünkü tarım, değişik faktörlere bağlı ve çok ani değişiklikler gösteren bir sektör. İklim değişiklikleri, spekülasyonlar, fiyat dalgalanmaları gibi bir sürü olumsuz faktörlere karşı her zaman tedbirli olmanız gerekiyor. Özellikle araştırmacılar olarak tüm risklere karşı tedbir almamız lazım. Gıda güvenliği evrensel bir kavramdır. Bir ülke sadece kendi güvenliğini sağlamakla olmaz. Bizim görevimiz ve misyonumuz; hem kendi gıda güvenliğimizi hem de bütün insanlığın gıda güvenliğini sağlamaktır."
Burak, üreticilerin uluslararası alanda rekabet edebilmesinin en önemli unsurlarından bir tanesinin araştırma ve geliştirme çalışmaları olduğuna vurgu yaparak, bakanlıklarına bağlı 9 araştırma enstitüsünün, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışma yürüttüğünü sözlerine ekledi.
ENDÜSTRİYEL ÜRETİM ALANI
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise GAP'ın, yörede yaşayan insanların gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, bölgelerarası farklılıkları gidermeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelişme katkıda bulunmayı amaçlayan bölgesel kalkınma projesi olduğunu söyledi.
Projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 1,8 milyon hektar tarım alanın sulama imkanına kavuşacağını bildiren Karahocagil, yapımı tamamlanan 16 baraj sayesinde 411 bin hektar alanın suya kavuştuğunu kaydetti.
Karahocagil, 2008-2012'de uygulanan GAP Eylem Planının uygulaması neticesinde bölgenin ekonomik ve sosyal göstergelerinde kısa sürede önemli iyileşmeler sağlandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"GAP kapsamındaki yatırımlara 2013 yılı sonu itibariyle 54,5 milyar lira harcama yapıldı. Bölgemiz, Türkiye'deki pamuk üretiminin yüzde 58’ini, kırmızı mercimeğin yüzde 98’ini, buğdayın yüzde 20’sini, Antep fıstığının yüzde 90’ını üretmektedir. GAP kapsamındaki sulama projelerinin tamamlanmasıyla yağlı tohum bitkileri, meyve, sebze ve benzeri birçok tarımsal üründe üretim payında önemli bir yere sahip olacak. Bunun yanı sıra oluşturulacak kırsal ve tarıma dayalı sanayiler ile GAP bölgesi endüstriyel üretim alanında büyük öneme sahip olacak."
TARIM SEKTÖRÜNÜN BOYUTU
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Şevket Tekin ise tarım sektörünün tüm boyutları ile değerlendirileceği kongreye yurt içinin yanı sıra ABD, Rusya, İran, Romanya, Ürdün ve Irak'tan çok sayıda akademisyenin katıldığını söyledi.
Enerji Araştırma Merkezi Direktörü Abolghasem Shanbazi, bio-enerji hakkında sunum yaptı. Bioyakıta alternatif bulunması gerektiğini belirten Şhanbazi, küresel ısınmayı yavaşlatmaya yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. Shanbazi'nin ardından kongre tarım standlarının gezilmesiyle devam ediyor.
Diyarbakır Söz