Son 10 yılda Türkiye'de çiftçi 27 milyon dekar tarım arazisini ekmekten vazgeçti. 600 bin çiftçi ise üretimden çekildi.
Ziraat Mühendisleri Odası'nın yaptığı araştırmada tarım sektöründe çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Resmi verilere göre son 10 yılda ülkemizde çiftçiler 27 milyon dekar tarım arazisini ekmekten vazgeçti. Ermenistan ya da Arnavutluk'un yüzölçümlerine eşit olan 27 milyon dekarlık alan baz alındığında ise temel besinimiz olan 14 milyon hektar buğday ekim alanı da daraldı. Çiftçi sayısı da 2 milyon 800 binden 2 milyon 200 bine düştü.
Bu durumun en önemli nedeni ise çiftçinin yeteri kadar örgütlenmemesi olduğu düşünülüyor. Ülkemizde örgütlenme oranı yüzde 13 düzeylerinde görülüyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu oran yüzde 90'ların üzerinde görülüyor. Avrupa Birliği ülkelerinde bütçenin yüzde 45'inin tarım desteklerine ayrıldığı bilinirken Türkiye'de ise bu oranın yüzde 2 olduğu görülüyor.
Sütte soğuk zincir uygulamasında yaşanan sorunların da oldukça büyük ve aşılması gerekli görülüyor ve geçen yıl kaldırılan teknik destek priminin tekrar verilmesi üreticiler tarafından bekleniyor. Süt sektöründe yaşanan pek çok sorunun temel kaynağının üretim planlaması olmaması olarak düşünüldüğünde kayıtdışı üretim rakamları da fiyat istikrarını önemli ölçüde etkiliyor.