Gaziler Mahallesinde yüzlerce dönüm arazinin tarım alanı olduğuna dair rapor olmasına rağmen bölgede betonlaşma hızla sürüyor.
Gaziler Mahallesi’nde yaşayan ve geçimini çiftçilikle sürdüren onlarca aile, bölgede yapımı bir türlü engellenemeyen sanayi sitelerinin baskısı altında. Bereketli topraklar sanayi sitelerine dönüştürülüyor. Yüzlerce dönüm arazinin tarım alanı olduğuna dair rapor olmasına rağmen betonlaşma hızla sürüyor.
Araziyi boşaltın baskısı
Kepez İlçesi’ne bağlı Gaziler Mahallesi’nde, mülkiyeti Hazine’ye ait olan alanda, sanayi siteleri yapılıyor. Köylünün betonlaşmayı durdurup geçimini sağladığı tarım arazilerini koruma çabası da şimdiye kadar sonuç vermedi. Bir bölgede başlayan sanayi sitesi alanlarına yenilerini açmak için köylüye adeta baskı yapılıyor. Mahalle halkı, kooperatif yöneticileri tarafından 55 haneyi boşaltmaları yönünde tehdit edildiklerini öne sürdüler.
“Elektrikleri keseriz”
Geçtiğimiz hafta tarım arazilerinin yok olmasına ilişkin yaptığımız haberde, Kepez İlçesi’ne bağlı Gaziler Mahallesi’nde 300 dönümlük sera alanının yok edildiği bilgisi verilmiş, bölgenin mağduriyeti dile getirilmişti. Buna rağmen hak aramaya devam eden mahalle sakinlerine yeni bir tehdit daha yapıldı. Evlerini boşaltmalarını istedikleri vatandaşlara, ‘çıkmazsanız elektrikleriniz kesilecek’ tehdidinde bulunulduğu iddia edildi.
Mecliste reddedilmişti
Antalya Büyükşehir Haziran ayı Meclisi’nde görüşülen, Kepez İlçesi Gaziler Mahallesinde bulunan mülkiyeti hazineye ait 28254 ada 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474 parseller ile 146 ada 1 parsel ve 153 ada 1 parselin küçük sanayi sitesi alanı olarak planlanmasına ilişkin hazırlanmış olan 1/25.000 ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği, mecliste tüm partiler tarafından okunmuş olarak kabul edilip İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın kararı uygun bulunarak, oy çokluğu ile reddedilmişti.
Kooperatifçiler vazgeçmiyor
Mülkiyeti Hazine’ye ait olan alanda yapım aşamasındaki Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi yöneticileri, imar plan değişikliği talepleri Büyükşehir Meclisi’nce reddedilmesine rağmen, ısrarla o bölgeden vazgeçmiyor. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan yerden yıllar önce arazilerin kullanım haklarını alan vatandaş, çiftçilikle ilgilenerek serasını kurmuş, evini yapmış, şimdilerde geçimini sağladıkları topraklardan çıkarılma tehdidi ile karşı karşıya bırakılmış.
Rant uğruna doğa katlediliyor
Gaziler Mahallesi Muhtarı Yıldıray Bakay, tarım arazisi yok edileceği için, sanayi sitesi kurulmadan önce kendisi de başta olmak üzere duruma karşı çıktıklarını ama sonrasında halk onaylayınca tepkisinden vazgeçtiğini söyledi. Vatandaşlar ise betonlaşmayı onaylamadıklarını belirterek, “Bizim gidecek yerimiz yok. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Bereketli toprakları, şu güzel doğayı rant uğruna yok edecekler. Lütfen birileri buna dur desin” diye konuştular.
Tarım alanına ‘Tarım yoktur’ raporu
Konu hakkında görüş veren ve mahallede serası ve evi bulunan bir vatandaş, kendi evini de kapsayan 553 dönümlük alanın‘ Antalya Büyükşehir Oto Galericiler Sanayi Sitesi’ adıyla geçtiğini söyledi. Tarım İl Müdürlüğü’nde 553 dönümlük alan için ‘Tarım yoktur’ raporu verildiğinin altını çizen vatandaş, 2000 yılında bu alan için, ‘1. Derece tarım alanıdır’ raporu verildiğini kaydetti.
Hane başı 25 bin TL teklif
Kooperatif yöneticilerinin evlerine gelerek kendilerini tehdit ettiğini savunan mahalle halkı, Ağustos ayının 15’ine kadar evlerini boşaltmalarını, aksi takdirde evlerin elektriklerini keseceklerine dair tehdit edildiklerini ileri sürdüler. Sanayi sitesi projesinin, mahalle içerisinde 55 ev ve 48 sondajı kapsadığını belirten vatandaşlar, rant düşkünü kişiler tarafından “Buranın tapusunu aldık, gönüllü 25 bin lira veriyoruz, almazsanız kişi başı 300 bin TL ödettiririz” şeklinde tehdit edildiklerini de belirttiler.
2B alanları iptal edilmiş
Mahallede 400 dönüm sera alanı olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, mahallede daha önce 2B alanları olduğunu ama Tapu Kadastro İl Müdürlüğü’nde bu alanların iptal edildiğini savundu. 21 yıldır Gaziler Mahallesi’nde çiftçilik yaptığını dile getiren Nevzat Altan, “21 yıllık çiftçiyim, biz içindeyken meclisten geçiriyorlar, imardan geçiriyorlar, tapu veriyorlar. 2003’ten önceki yasalara göre hak sahibi biziz, burası 2003’ten önceki yapılar. Mecliste kabul edilmiyor buna rağmen sanayi sitesi yapılıyor olacak iş mi?” şeklinde tepkisini dile getirdi.
Topraklarımızı vermeyeceğiz
Yaşadıkları alanın kooperatifçilere değil Hazine’ye ait olduğunu belirten vatandaşlar, “Burada kanun işlemiyor, burada adamlar kendi kanunu işletiyor. Takım elbise giyip, Ankara’da işlerini hallediyorlar. Zamanları da bol, paraları da. Ancak biz gün boyu seranın içinde çalışıyoruz. Hak aramak için imkanlarımız bile yok. Bereketli topraklarımızı betonlaşmaya teslim etmeyeceğiz. Topraklarımızı onlara vermeyeceğiz” diye konuştular.
İnşaat sesleri uyutmuyor
Yapımı devam eden sanayi sitesi inşaatının çevreye rahatsızlık verdiğini savunan vatandaşlar, sanayi sitesi yapımının gece çok geç saatlere kadar sürdüğünü belirttiler, “Geç saatlere kadar iş makineleri çalışıyor, gündüz zaten sıcağın altında perişanız, gece de bizi uyutmuyorlar. İnsanların psikolojileri bozuldu, moralleri çöktü, yarın burada tatsız bir olay olursa bunun sorumlusu kim olacak? Dayanacak gücümüz kalmadı” şeklinde konuştular.
Gündem Antalya