TARIM VE HAYVANCILIKTA AŞIRI ANTİBİYOTİK TEHDİT YARATIYOR

İngiliz bilim insanları, tarım ve hayvancılıkta yoğun olarak kullanılan antibiyotiklerin, insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu bildirdi.

BBC'nin haberine göre, İngiliz hükümetinin oluşturduğu çalışma grubunun yayımladığı raporda, antibiyotiklerin tarımda enfeksiyonlarla mücadelenin yanı sıra çoğunlukla sağlıklı hayvanların hızla büyümesi için kullanıldığına dikkat çekildi.

Antibiyotiklerin bu şekilde tarım ve hayvancılıkta aşırı derecede kullanılması nedeniyle, bazı enfeksiyonların tedavisinin artık mümkün olmamaya başladığı ifade edilen raporda, bu durumun da insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğu bildirildi.

Mevcut rakamlardan yola çıkıldığında, antibiyotik tüketiminin 2030 yılında yüzde 67 oranında artması bekleniyor. Hayvanlarda kilo başına antibiyotik kullanımı İngiltere'de 50 miligramın biraz üstündeyken, ABD'de yaklaşık 200, Kıbrıs'ta ise en az 400 miligram.   

Sadece ABD'de, her yıl hayvanlar için 8 bin 900 ton, insanlar için 3 bin 400 ton antibiyotik kullanılıyor.

- Her yıl 10 milyon insan ölebilir

Çalışma grubunun başkanı ve ekonomi uzmanı Jim O'Neill, zirai amaçlı antibiyotik kullanımıyla ilgili rakamları "sarsıcı" sözleriyle nitelendirdi.

O'Neill, 2050'ye kadar her yıl 10 milyon insanın ilaçlara dirençli enfeksiyonlardan yaşamını yitireceği öngörüsünü dile getirdi.

Çiftlik hayvanlarında kilo başına kullanılan antibiyotik miktarının 50 miligrama düşürülmesinin hedeflendiğini, bu hedefe, hali hazırda Danimarka'nın ulaştığını vurgulayan O'Neill, çiftçilerin büyük bölümünün antibiyotik kullanımını azaltmaları halinde fiyatların artmasından ve iş yapamayacak duruma gelmekten endişe ettiğini aktardı. O'Neill, uzun vadede pazar paylaşımının sürdürülebileceğini söyledi.

Avrupa Birliği, 2006 yılında antibiyotiklerin hayvancılıkta büyütme amacıyla kullanılmasını yasaklamıştı.

Türk Tob
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.