Tarım ürünlerinde sulama veya yağmurdan sonra çok tehlikeli olan Listeria bakterisinin türediğinin açıklanması paniğe neden oldu.
Tarım ürünlerinin yağmur yağmasından ya da sulama yapılmasından bir gün sonra toplanılmasıyla tüketiciler, gıdalar üzerinde nemli koşullarda çoğalan bakterilerin neden olduğu Listeria hastalığından korunabilirler.
Listeria bakterisi ise vücutta zehirlenme yaparak insanlarda ishal, kas ağrıları veya bulantıya neden olabilir. Ancak hamile kadınlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda Listeria bakterisi HIV gibi daha ciddi bir sağlık sorununa dönüşebilir.
Aslında her yerde bulunan bakterinin en fazla rastlandığı doğal ortam su olarak bilinmektedir. Bu nedenle, yağmur yağmasından veya sulandıktan kısa bir süre sonra toplanan tarım ürünlerinde hastalıklara yol açan Listeria bakterilerini büyük bir oranda bulunuyor.
Başta Amerikalı uzmanlar dahil olmak üzere araştırmacılar, çiftçilere yağmur yağdıktan veya sulama yapıldıktan 24 saat sonra ürünlerini hasat etmeyi tavsiye ediyor.
Geçtiğimiz günlerde Amerika'da yapılan bir araştırmanın sonuçları “Applied and Environmental Microbiology” dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar ayrıca, Listeria bakterisi oranının yağmur sonrası toplanan ıspanak üzerinde diğer ürünlere oranla % 25 daha fazla bulunduğunu açıkladı. Uzmanlar özellikle eksi 4 derece altında tutulmayan buzdolabından çıkan et üzerinde de bol miktarda bakteri bulunabileceğini de söyledi.
Araştırmada ayrıca Listeria zehirlenmesinin gelişmekte olan ülkelerde daha az rastlandığını çünkü insanların buzdolaplarında yiyeceklerini çürümeye bırakmadıkları belirtildi. Araştırmadan ortaya çıkan bulgular aracılığıyla ABD Gıda ve İlaç Dairesi başta olmak üzere yağmur veya sulama sonrası yapılması gereken ‘bekleme süresi’ hakkında bilgilendirme önemli görülmektedir.
Çiftçilerimizin de bu araştırma sonuçlarına dikkate alarak tarım ürünlerini sulama yapıldıktan en az 24 saat sonra hasat etmeleri tavsiye edilmektedir.
Hayal Senem Sayan