TARIM SİGORTALARINDA KAPSAM GENİŞLEDİ

Buğdayda kuraklık, hayvan hırsızlığı ve ağaçlar da sigorta kapsamına girdi.

Dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı bitkisel ve hayvansal üretimde sigorta kapsamı genişledi. Buğdayda kuraklık, meyvecilikte ürünün yanında ağaçlar ve hayvan hayat sigortalarında hırsızlık riski sigorta kapsamına alındı.

Ülkemizde tarımsal faaliyetlerin devamlılığını sağlamak 2006 yılında faaliyete başlayan Tarım Sigortası Havuzu (TARSİM), 10 yılı aşkın sürede tüm tarım sigortası branşlarında 7.2 milyon adedin üzerinde poliçe düzenlendi, 92 milyar TL'lik tarımsal varlık sigortalandı, 2.6 milyar TL prim desteği sağlandı ve üreticiye 3 milyar TL'nin üzerinde hasar tazminatı ödendi.

2017 yılı yenilikleri

İhtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda yeni uygulamalar hayata geçiren TARSİM, bitkisel ürün., sera sigortası, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvancılığı, su ürünleri ve arıcılık (arı kovanı) hayat sigortası kapsamına 2017 yılında ilk defa pilot olarak belirlenen 81 ilin 81 ilçesinde buğdayda kuraklık verim sigortasını, meyvecilikte ürünün yanında ağaçlar, kiraz ürününde kayıplara neden olan hasat öncesi yağmur, asmalarda üzümün yanında asma yaprağı ve hayvanlar hırsızlık riskine karşı sigorta kapsamına alınacak.

Türkiye genelinde 8 farklı noktada bölge müdürlüğü bulunan TARSİM, artan talep ve ihtiyaçlara en iyi düzeyde hizmet verebilmek amacıyla Konya, Erzurum ve Şanlıurfa'da da bölge müdürlükleri açarak hizmet ağını genişletti.

Sistem çerçevesinde Türkiye genelinde 1.500'ün üzerinde tarım eksperi risk inceleme ve hasar tespit işlemlerini gerçekleştiriyor. Sistem'in büyümesine paralel olarak artan eksper ihtiyacını gidermek için her yıl eksper eğitimleri düzenleniyor. Bu yıl, Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından gerçekleştirilen ön eleme sınavının sonuçlarına ve illerin kontenjanlarına göre yapılan müracaatlar arasından belirlenen kursiyerler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ile Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi AŞ koordinasyonunda, 14 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında, Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde, 18. Dönem Temel Eğitim Programı'na tabi tutuluyor. Eğitime katılan ziraat mühendisi ve veteriner hekim kursiyerlere, risk inceleme ve hasar tespit işlemleri ile ilgili çeşitli başlıklarda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Eğitimlerin sonunda yapılacak değerlendirme sınavında başarılı olacak kursiyerler 'Tarım Sigortaları Havuzu Eksperlik Eğitimi Belgesi' almaya hak kazanacak.

Yeni üretim sezonu açıldı

TARSİM sisteminde bitkisel ürün sigortaları için 2017 yılı üretim sezonu açıldı ve poliçe tanzimleri başladı. Üreticilerin sigorta yaptırabilmeleri için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS'ye) kayıtlı olması ya da kaydını güncellenmesi gerekiyor. Sonrasında ise Tarım Sigortası poliçesi düzenlemeye yetkili 24 sigorta şirketinin dağıtım kanalları aracılığıyla kolaylıkla sigorta yaptırılabiliyorlar. Güncel poliçe ilk ve son kabul tarihleri www.tarsim.gov.tr üzerinden takip edilebiliyor.

Dünya.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.