Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, tarım sektöründe kayıt dışılık oranının yükseldiğini belirterek, "Kayıt dışı oranını yüzde 53'lerden yüzde 35'e düşürdük ama tarım sektöründeki kayıt dışı oranı yüzde 84'lere yükseldi" dedi.
Ordu'da Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile SGK işbirliğinde düzenlenen seminerde konuşan SGK Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, kayıt dışı ile mücadele konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kayıt dışılığın günümüzde hem Türkiye'nin, hem dünyanın önde gelen sorunlarından bir tanesi olduğunu kaydeden Açıkgöz, "Bütün ülkeler kayıt dışı sorunuyla, kayıt dışı ekonomi ve istihdam sorunuyla çok ciddi bir şekilde mücadele ediyor. Ülkemizde bu anlamda ciddi çalışmalar içerisinde. Özellikle kayıt dışılığın nedenleri genel anlamda ülkelerin içinde bulunduğu ciddi işsizlik oranları, eğitim seviyelerinin çok düşük olmaları, erken emeklilik bunlardan bir tanesi. Küçük işletmelerde bilgi ve bilinç eksikliği de kayıt dışılığın nedenleri arasında yer alıyor" diye konuştu.
"TARIM SEKTÖRÜNDEKİ KAYIT DIŞI ORANI YÜZDE 84"
SGK Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, kayıt dışı oranlarına bakıldığında tarım sektöründeki kayıt dışılığın yükseldiğine dikkat çekerek, "2002 yıllarında yüzde 53'de olan kayıt dışı oranı, günümüzde yüzde 35'ler seviyesine geldi. Ancak bu gerilemenin altına baktığımızda tarım sektöründeki bu gerilemeyi çok fazla göremedik. Tarım sektöründe hala yüzde 84 civarında bir kayıt dışı oranımız var" şeklinde konuştu.
"KAYIT DIŞILIK DOĞUDA YÜKSELİYOR"
Kayıt dışılığın Doğu bölgelerinde daha çok olduğunu söyleyen Açıkgöz, "Türkiye'deki kayıt dışılık bölgelerine baktığımızda batıdan doğuya doğru geçildikçe kayıt dışılık maalesef artıyor. İş yerlerine baktığımızda büyük iş yerlerinde kayıt dışılığın az, küçük yerlerde ise çok olduğunu görüyoruz. 2008 yılından beri kamu kurumlarından aldığımız bilgi ve belgelere göre 1 milyon 900 bin civarında kişiyi kayıt altına aldık. Bu çalışmalardan en önemlisi bilgilendirme ve bilinçlendirme. Bütün vatandaşlarımıza sosyal güvenliğin ne olduğunu, ne anlama geldiğini onlara ne haklar verildiğini çok iyi anlatmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.
İHA