TARIM SEKTÖRÜNDE FIRSATLAR

İhracat olanaklarını değerlendiren iş adamlarımız bazı keşfedilmemiş ürünleri ticari fırsata dönüştürmeyi başarıyorlar. Bunun temelinde girişimcilik ve pazar araştırması yapmayı bilmek yatıyor.

Endüstri bitkilerinin dışında ihracata yönelik tarım ürünlerinin üretimi ve paketlemesinde memnuniyet verici gelişmeler yaşanıyor. İhracat olanaklarını değerlendiren iş adamlarımız bazı keşfedilmemiş ürünleri ticari fırsata dönüştürmeyi başarıyorlar. Bunun temelinde girişimcilik ve pazar araştırması yapmayı bilmek yatıyor. Dünya pazarlarında pek çok firma taleplerini açıklıyor ve bildiriyor. Zaman zaman iş gezilerini değerlendiren girişimcilerimizin değişik ürünleri pazarladığını duyuyoruz.

Mantar ihracatı

Ülkemizin pek çok bölgesinde mantar tarımı yapılıyor. Hem iç, hem dış pazarlarda oldukça rağbet gören mantarın satış imkanlarını yakalayan üreticilerimiz düzenli alım yapan müşterilere her yıl ihracatlarını gerçekleştiriyorlar. Bu pazarda fırsatlar hala yeni üreticileri bekliyor.

Baharat ihracatı

Gittikçe gelişen bir sektör olan baharat sektörü yurtdışına açıldı. Dünya pazarlarında kendisine yer açan ülkemiz baharatçıları özellikle Uzakdoğu ve Orta doğuya ihracat fırsatlarını değerlendiriyor. Baharatların yurt içi kullanımı da giderek artıyor. İç pazarlarda fiyatın ucuzlaması olumsuz bir gelişme gibi görünse de baharatın daha geniş tüketici kitlelerine ulaşması talebin de gelişmesine katkıda bulunuyor.

Cevizde fırsatlar

Son yıllarda cevize de rağbet olduğunu görüyoruz. Fiyatının dünya pazarlarında yüksek seyretmesi, yurtiçi talebinin artması, sağlıklı beslenmede cevizin rolünün daha sık dile getirilmesi nedeniyle cevize üretimi de her geçen yıl artmaktadır. Ceviz, unlu mamuller ve şekerleme sektörü başta olmak üzere oldukça geniş kullanım alanı buluyor. Kabuklu ve kabuksuz olarak satılan cevizin üretimi ve hasadının da düşük riskli olması onu, girişimciler açısından cazibesi yüksek bir ürün haline getiriyor. Ayrıca cevizin pek çok yan ürünü ise kullanılmayı bekliyor.

İşlenmiş meyve ve sebzeler

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre işlenmiş meyve ve sebze ihracatı yılın ilk 9 aylık döneminde 836 milyon dolara ulaştı. Konserve sebzelerde yüzde 6 artışla 120 milyon dolar, domates salçasında yüzde 13 artışla 106 milyon dolar, meyve suyunda ise 111 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakamların da ortaya koyduğu gibi artan meyve ve sebze işleme tesisleri ve gelişen endüstrisi sektörün dışa açılmasını sağladı. Bu konuda dünyada gelişen pazarları da takip eden girişimcilerimiz fırsatları yakalamaya devam ediyor. Özellikle sağlıklı beslenmeye vurgu yapan ürünlerin satışlarında artış trendlerini gözlemliyoruz.

Tarım ürünlerinde değerlendirilmeyi bekleyen pek çok konu var. Bunun için pazar araştırmaları yapılmalı ve katma değeri yüksek ürünlere yapılabilecek yatırımlar analiz edilmeli. Bu konuda ihracat fırsatlarını yakalamak için ise yurtdışındaki talepler araştırılmalı.

Levent Ekizoğlu

Haber Hürriyeti
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.