Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı bugüne kadar toplam 2006 toprak, 365 bitki, 130 sulama suyu analizi yaparak üreticilerin büyük beğenisini kazandı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile üniversite yerleşkesi içerisinde hayata geçirilen temel, detaylı toprak, sulama suyu ile bitki analizleri alanlarında yetki belgesini sahip laboratuvar kısa sürede Türkiye'nin sayılı laboratuvarları arasına girdi. Muğlalı üretici Ömer Şimşek, Büyükşehrin hizmeti olan Tarımsal Amaçlı Toprak Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı sayesinde toprakları daha iyi tanıdıklarını, hangi gübreyi hangi üründe ne zaman kullanmaları gerektiğini öğrendiklerini söyledi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Uzmanı ve Laboratuvar Sorumlusu Yardımcı Doç. Dr. Nureddin Öner, 2015 Ekim ayında faaliyete geçen laboratuvarın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği 5 kapsamdan 4'üne sahip modern bir laboratuvar olduğunu 2016 sezonunda yaklaşık 1650 toprak, 300 bitki, 107 su analizi yapıldığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Nureddin Öner, toprakta 15 parametre, bitkide 13 parametre, suda ise 12 parametre bakılarak analiz yaptıkları, aynı zamanda laboratuvarın farklı analizler de yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti.
CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, üreticiye her alanda destek olduklarını söyledi. Başkan Gürün, "Muğla sanıldığının aksine sadece turizm kenti değil aynı zamanda tarım kenti. Üreticilerimizin toprağını bilimsel yöntemlerle işlemesi, veriminin artması, emeğinin karşılığını alması için Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarımızı üniversitemizle birlikte hayata geçirdik. Üreticilerimiz laboratuvarımız sayesinde hangi ürünü, hangi gübreyle, ne kadar miktarla tarımsal üretim yapacaklarını biliyorlar ve laboratuvarımız sayesinde Muğla'mızın toprak özelliklerinin datasını çıkarmış olacağız. Üreticilerimizin bu hizmetimizden memnuniyeti bizler için de çok önemli" dedi.
DHA