Limon üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alan Mersin'de narenciye sektörü, yöre halkı için en önemli gelir kaynaklarından birini oluşturuyor.
Mersin'de tarım işçileri, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte büyük bir zahmetle dallarından toplamaya başladıkları limonları sofralara ulaştırarak geçimlerini sağlıyor. Geçen yıl 581 bin ton limon üretimiyle Türkiye'de ilk sırada yer alan kentte narenciye sektörü, üretim, paketleme ve sevkiyat sürecine kadar her yaştan yöre halkı için en önemli gelir kapılarından birini oluşturuyor.
60 LİRA YEVMİYE
Limon hasadının en yoğun yapıldığı bu günlerde de aile ekonomilerine katkı sunmak için sabahın erken saatlerinde bahçelerin yolunu tutan tarım işçileri, kahvaltı yaptıktan sonra soluğu ağaçların tepelerinde alıyor. Kadınlar, ağaçların eteklerindeki olgunlaşmış ürünleri toplarken, yüksek dallardaki limonları toplamak ise merdivenlerini sırtlarından ayırmayan erkeklere düşüyor. İşçiler, akşama kadar verdikleri emeğin karşılığı olarak aldıkları 60 lira yevmiye ile evlerinin yolunu tutuyor. İşçilerden 4 çocuk annesi 36 yaşındaki Vesile Şengül, 17 yaşındaki oğlu Ercan ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Sabah ilk iş olarak oğlunun, bahçede giyeceği kıyafetleri hazırladığını, sonrasında yola koyulduklarını belirten Şengül, "Hayatın kuralları zor. Oğlum askere gidecek, kızım nişanlı, onlar için çabalıyorum" dedi. Ercan Şengül ise her sabah sepetini eline alarak ağaçların başına geçtiğini, kazancıyla da evin giderlerine destek olduğunu anlattı.
EN MASRAFLI ÜRÜN
Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTÜB) Başkanı Ahmet Dursun Şahin, kentte 1 milyon tonu bulan narenciye üretildiğini söyledi. Limon üretiminin zahmetli olduğunu anlatan Şahin, "Açık alanda üretilen en masraflı ürün, narenciyedir. Budamasıyla, ilacıyla, gübresiyle, sulamasıyla, ot mücadelesiyle maliyeti çok yüksektir. Ürün yetişip, belirli bir aromaya erişip, hasat dönemine geldiğinde satıma hazır hale gelmiş demektir" dedi.
AA