TARIM İŞÇİLERİ YİNE GÜVENCESİZ İŞBAŞI YAPTI

Mevsimlik işçiler, Manisa'nın tarım merkezlerinden olan Salihli ve Turgutlu'da işbaşı yaptı.

Maddi imkansızlıklarından dolayı evlerinden binlerce kilometre uzaklıkta çalışmaya gelen mevsimlik işçiler, Manisa'nın tarım merkezlerinden olan Salihli ve Turgutlu'da işbaşı yaptı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da mevsimlik işçiler, hiçbir güvenceleri olmadan çalıştırılıyor. Manisa'nın Salihli ilçesindeki tarlalarda kavurucu güneşin altında domates fidesi çapası yapan mevsimlik tarım işçileri, günde 12 saat hiçbir güvenceleri olmadan çalışırken emeklerinin karşılığı ise günde 40 TL gibi küçük bir rakam oluyor. Tarlalarda sigortasız çalıştırılan işçiler, kızgın güneşe karşı kendi imkanları ile korunmaya çalışırken birçoğunda güneş ışınlarının neden olduğu kronik tansiyon hastalığı baş göstermeye başladı.

KADINLARIN İŞ YOĞUNLUĞU DAHA FAZLA

Bölge illerinden gelen işçilerin büyük çoğunluğu tarım arazilerine yakın bölgelerde ev kiralarken kimileri ise çadırlarda yaşamayı tercih ediyor.

İşçiler, yorucu ve zahmetli çapa işinden kazandıkları düşük yevmiye ile evin geçimine katkıda bulunurken, işçilerin çalışması bununla sınırlı kalmıyor. İşçiler, akşam da eve gittiklerinde yorgun bedenleriyle ev işlerini de yapmak zorunda. Özellikle kadınların işleri ve yorgunluğu iki katına çıkıyor.

'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'

Batman'dan gelen Sevim Tekin isimli tarım işçisi, her yıl bu mevsimlerde Manisa, İzmir ve Aydın gibi tarım bölgelerine çalışmaya geldiklerini ve 5-6 ay boyunca buralarda kaldıkların belirterek, "El emeği ile çalışıyoruz. Sabahtan akşama kadar durmadan çapalıyoruz. Eğildiğimizden dolayı belimiz ağrıyor" diye konuştu. Özellikle sıcaklıktan işlerinin daha da zorlaştığını ve nemle birlikte nefes almakta zorlandıklarını dile getiren Tekin, "Sabah 07.00'de geliyoruz. İlk 2-3 saat serin olduğu için zaman güzel gidiyor. Ama saatler ilerledikçe işkence gibi geliyor" diye konuştu.

'ZAHMETLİ VE ZOR BİR İŞ'

Levent Battal isimli işçi ise, tarlada çalışmanın zor olduğunu ama çalışmaktan başka çarelerinin de olmadığını söyledi. Rıfat Arıtürk ise, Siirt'ten Manisa'ya çalışmaya geldiğini söyleyerek, "Bu iş zor demesek yalan demiş oluruz. Zahmetli ve yorucu bir iş. Birilerinin bu işi yapması lazım. Biz de burada çalışıyoruz" dedi.

Evrensel
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.