AB, Dünya Ticaret Örgütü'nün 15-18 Aralık 2015 tarihleri arasında Nairobi'de gerçekleşecek 10. Bakanlar Konferansı'nda, tarımda ihracat rekabeti konusunun çözüm odaklı bir şekilde ele alınmasını istiyor.
Tarımda ihracat rekabeti sorununun çözümü için ihracat sübvansiyonlarının ve diğer önlemlerin eş zamanlı olarak ortadan kaldırılması gerektiğini savunan AB, Dünya Ticaret Örgütü 10. Bakanlar Konferansı’nda şu noktaların altını çizecek:
“İhracat kredilerinin sübvanse edilmesinden vazgeçilmesi için anlaşmaya varılmalıdır. İhracat kredilerinin sübvanse edilmesi, bazı ülkeleri diğer ülkeler önünde avantajlı duruma geçirmektedir ve desteklerden yararlanmayan üreticilerin zarar görmesine neden olmaktadır.
Gıda yardımına ihtiyacı olan ülkelere nakde dayalı yardım yapılmalıdır. Doğrudan gıda yardımları o ülkelerdeki yerel üretimini ve bölgesel ticareti olumsuz etkilemektedir. Doğrudan gıda yardımı yapılmasından kaçınılmalıdır.
Tarım ürünleri ihracatında faaliyet gösteren kamu işletmelerinin tekel güçlerinin sınırlandırılması gerektiği konusunda anlaşmaya varılmalıdır.”
Tarım ihracatında rekabet konusunun uluslararası ticaret üzerindeki olumsuz etkilerinin sonlandırılması yönünde karar alınmasını, özellikle en az gelişmiş ve kalkınmakta olan ülkeler başta olmak üzere birçok ülke destekliyor.
Tarım ihracatına verilen desteğin sonlandırılması, uluslararası ticarette eşit rekabet koşullarının oluşmasına katkıda bulunacak. AB’nin yanı sıra Brezilya, Arjantin, Moldova, Yeni Zelanda, Paraguay, Uruguay, Peru ve Paraguay, 16 Kasım’da bu konuda ortak bir açıklamaya imza atmışlardı.
Gıdahattı