TARIM İÇİN TARLADAN YÖNETİM

Hükümetin, hasadın başladığı günlerde tarım ürünleri ithalatında gümrük vergilerini düşürdü. Bakanlar Kurulu'nun 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre, buğdayın ithalat gümrük vergisi yüzde 130'dan yüzde 45'e, arpada yüzde 130'dan yüzde 35'e, hasat için hazırlıkları devam eden mısırda ise vergi yüzde 130'dan yüzde 25'e indirildi. Canlı büyükbaş hayvanların ithalat gümrük vergisi yüzde 135'ten yüzde 26'ya, karkas et ithalatında ise yüzde 100 ile yüzde 225 arasında olan gümrük vergisi yüzde 40'a çekildi. Hükümetin bu kararı sonrasında hububat piyasası çöktü. İthalatla fiyatların ucuzlayacağı beklentisiyle çiftçinin ürününe talep hızla düşerken kilosu 105 kuruştan satılan buğdayın fiyatı 85 kuruşa kadar geriledi.

    Hükümetin kararnamesinden sonra piyasada talebin bıçak gibi kesildiğini kaydeden çiftçiler, hükümetin kararından sonra tüccarın da çiftçinin malını       ucuza kapatmak için çalıştığını bildirdiler.

İTHALATA İHTİYAÇ YOK

Adana-Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen yaptığı açıklamada Türkiye'de şu anda hasat dönemi olduğunu ve yeterince arpa, buğday, mısır bulunduğunu hatırlatarak, "Biz zamanla ihtiyaç duyulacak ithalata itiraz etmiyoruz. Ama şimdi tam hasat zamanında alınan bu karar üreticiyi zora sokmuştur. Bu kararı alanlar gerekçe olarak gıda enflasyonunu düşürmeyi gösteriyorlar. Bu kararla kısa süre içinde fiyatları düşürse de uzun vadede büyük sorunlar yaşarız. Çiftçi topraktan koparılırsa bunun bedelini ülke olarak öderiz. Tarım masadan değil, tarladan yönetilmelidir" dedi. Alınan kararlarda kendilerinden hiçbir görüş alınmadığını ifade eden Girmen, çiftçinin borcunu ödemek için elindeki ürünü düşük fiyattan satmak zorunda kalacağını, bunun da çiftçiyi büyük sıkıntıya sokacağını dile getirdi.

BESİCİLER: KARARDA BİT YENİĞİ VAR

Yüksek gümrük vergileriyle canlı hayvan ithal eden besiciler de alınan karara tepkili. Kendilerinin yüksek gümrük vergileriyle aldıkları hayvanları 7-8 aydır beslediklerini belirten besiciler, şimdi ellerindeki hayvanları zararına satmak zorunda kalacaklarını bildirdiler. Bursa Karacabey'den besiciler Cahit Kardağ, Sinan Akça ve Rıza Akçalı yaptıkları açıklamada şunları söylediler:

"Kulağımıza pis kokular geliyor. Yurtdışından canlı hayvan ithal izni verilenlerle ilgili tartışma var. Nereden geldiği şüpheli, sahte kulak küpeleriyle ülkeye sokulan hayvanları mecburen alıyoruz. Kimisinin iklim sıkıntısı oluyor, kimisi melez. Şimdi bir de buna gümrüklerin indirilmesi eklendi. Türk hayvancılığı öldürülüyor. Bazı kişiler milyonlarca Avro kazanacak diye bizler zarar ediyoruz. Bu kararların altında bit yeniği var."

 

Aydınlık Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.