TARIM HOBİ DEĞİLDİR

İzmir KöyKoop Başkanı Neptün Soyer, hızla yaygınlaşan verimli tarım arazilerinin hobi bahçelerine dönüşmesine tepki gösterdi.

Nihat DELİBAŞI

İzmir KöyKoop Başkanı Neptün Soyer, hızla yaygınlaşan ve verimli tarım arazilerini tehdit eden hobi bahçelerinin emlakçılık işine döndüğüne dikkat çekti. Hbi bahçelerini doğru bulmadığını belirten Soyer, "Tarım arazilerinin hobi bahçeleri olarak kullanılmasıyla tarım kalkınamaz. Çok arzu ediyorlarsa, köylünün narenciye bahçesinden bir kısmını kiralayıp, köylünün denetiminde bakımını yapıp mahsulünü alırsınız. Tarım arazisini kiralayıp küçük bahçeler oluşturulmasını doğru bulmuyorum. Emlakçılığa dönüştüğünü görüyorum. Kentlinin köye hasreti hobi bahçelerine dönmesin. Biz tarımdan bahsediyoruz, hobi olarak yapmıyoruz" dedi.

Basın mensuplarıyla buluşmasında kırsalda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Soyer, tarımla ilgili kurum ve kuruluşların oluşturacağı güçbirliğini vurguladı. Soyer, "Tarım Bakanlığı yapılanma anlamında en iyi bakanlık. Konunun en ince ayrıntısına kadar ilçelerde de ulaşılabilecek bir yapılanmaya sahip. Bütçeden kaynaklı işleyişte bazı sıkıntılar yaşanıyor. Burada yerel yönetimler devreye girmiş, arzu edilen yerel yönetimle hükümet politikalarının uyumlu çalışması. Burada eksiklik var. Konunun muhataplarının hepsinin masaya oturup fikrini söylemesi, projesini paylaşması ve alınacak kararda ortak hareket etmesi gerekiyor. Biz 'Koptuk Geliyoruz' projemizde de bunu vurgulamak istedik. Tarımsal kalkınma, odalar, finans, kaymakamlar, ilçe tarım müdürlükleriyle toplantılar yaptık. Gücü ve bilgiyi birleştirdiğimizde iyi bir şey çıktı ortaya. KöyKoop olarak mesajımız birlik olmak. Kooperatifleşmenin en önemli unsuru budur, gönüllülük esasıyla bir araya gelebilmektir" diye konuştu.

GENÇLER TARIMA DÖNMEK İSTİYOR

Sahada yaptıkları ziyaret ve görüşmelerde gençlerin tarıma geri dönme isteğini tespit ettiklerini kaydeden Soyer şöyle devam etti, "Ailelerine ait arazilerin çok kıymetli olduğunun farkındalar. Ancak, köye gider bu işe girerse iki ay sonra dövizin ne olacağını bilmiyor. Aslında gençler istekli. Kırsaldaki hayatta yoksunluklar var, yoksulluk değil. Köylü çok verimli topraklara sahip. Sütünü yapıyor, peynirini yapıyor, tarlalarda yok yok. Yoksul değil, yoksun. Daha iyi ulaşım istiyor örneğin. Kadın göç ederse, çocuğuyla göç ediyor. Sonra o çocuğun köye dönüşü mümkün olmuyor. Meralarla birlikte küçükbaş hayvancılığı desteklemek gerekiyor. Küçükbaş hayvancılığına destekleme yapalım, kadınlara verelim bu işi. Tarımda kadının yüzde 48'lik payını, sigortalı olması ve sosyal haklarının verilmesini sağlarsak, kadın zaten göçmez."

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.