TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK FUARI MERSİN`DE

Yerli ve yabancı 120'den fazla firmanın katıldığı Mersin 10. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı. Vodafone Çiftçi Kulubü olarak eğitim Tır'ımızla bizde oradayız ve çiftçilerimizle buluştuk.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Forum Fuarcılık, Mersin Valiliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen Mersin 10. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Yenişehir Fuar Merkezi'ndeki açılışta, kentin, limanı, serbest bölgesi, yetiştirilen ürünleriyle ticaret ve tarım kenti olduğunu söyledi.


Kentin, 5,5 milyar dolarlık tarımsal üretimiyle de dikkati çektiğini ifade eden Çakacak, "Mersin, 158 bin dekarla Türkiye 'deki örtü altı üreticiliğinin yüzde 25'ini karşılıyor. İlimizle özdeşleşen muz, Türkiye üretiminin yüzde 75'ini karşılıyor. Çilek'te yüzde 36, limonda yüzde 56 ile üretimde Türkiye'nin ilk sıralarında yer alıyor" diye konuştu.


Mersin'de tarımsal ürün ihracatının önemli ölçüde arttığını dile getiren Çakacak, şöyle konuştu:
"Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı için hükumetimizin hedeflediği 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğimize olan inancımız, ilimizin gösterdiği ihracat performansıyla daha da pekişmektedir. Mersin'de tarımsal ürün ihracı önemli ölçüde artmıştır. Son 10 yılda bitkisel ürün ihracatımızda 4 kat artış olmuş. Yani 303 milyon dolardan 1,3 milyar dolara çıkmış. Yine aynı şekilde yaş sebze, meyve ihracatı 3,5 kat artarak 129 milyon dolardan 589 milyon dolara yükselmiş. Hububat, bakliyat ihracatımız 4,5 kat artarak 129 milyon dolardan 581 milyon dolara çıktı. 10 yıl içinde bitkisel ürün ihracatı 4-4,5 kat artmıştır. İlimizin sahip olduğu bu potansiyelin daha iyi değerlendirilmesiyle bu rakamların artacağına inanıyoruz." 


Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch de Mersin'de ilk kez fuara katılıp, stant açtıklarını söyledi.
Gıdanın önemini vurgulayan Cieniuch, "Biz de gıdaya çok önem veriyoruz. Polonya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içindeki en büyük gıda üreticilerinden biri ve dünyanın bir çok yerine ihracatımız var. Aynı zamanda ithalatımız da var. Çünkü bazı ürünler iklimden dolayı Polonya'da yetiştirilemiyor. Bu yüzden Polonya olarak fuarınıza katılmak istedik. Buradaki ürünlerinizle ilgileniyoruz" dedi.


MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da dünya ekonomisinde ciddi anlamda değişim yaşadığını kaydetti.
Dünyanın hızla değişen yapısı ve artan nüfusun, tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerini ulusal güvenlik meselesi haline getirdiğine işaret eden Aşut, Türkiye'nin, Mersin öncülüğünde dünyanın tarım, gıda ve hayvancılık merkezi olacağına inandığını söyledi.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı,


Yerli ve yabancı 120'den fazla firmanın katıldığı fuar, 8 Mart'a kadar açık kalacak.

"Çiftçiler talep ve beklentilerini kolayca paylaşma imkanı buluyor."

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.