Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki Tarnet tarafından 2. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı kapsamında düzenlenen "Geleceğin Tarımı ve Tarımda Verimlilik" panelinde geleceği en önemli işinin tarım olacağı vurgulandı.
Tarım Kooperatifçiliğinin dijitalleşmesinin gelecekteki önemini Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, milli tarım teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik girişimcilik çalışmalarını İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Deniz Tunçalp, köylerin akıllı tarımla buluşmasının gelecekteki önemini TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, tarım makinelerinin gelecekte ulaşacağı noktayı TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri anlattı. Panelin moderatörlüğünü ise Melek Yatırımcı Ali Rıza Babaoğlan üstlendi.
ÜRÜNLERE MAKUL FİYATLA ULAŞIM
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz konuşmasında, üreticilerin ürünlerini değerinde alıp uygun fiyatlarda tüketiciye ulaştırmak adına yakın zamanda sorumluluklarını artırdıklarını belirtti. Poyraz, "Bu faaliyetleri yaparken en önemli husus verimlilik. Verimli çalışma ortamı hem üretici hem de tüketici tarafında yapıldığı zaman üretici ürünün karşılığını alacak, 82 milyon insanımız da daha makul fiyatlarla bu ürünlere ulaşma imkânına sahip olacak" dedi.
KADIN ÇİFTÇİLER VE VERİMLİLİK
Tabit CEO'su Tülin Akın, tarımdaki riskin yüksek olduğunu, bu yüzden verimliliğin bu sektörde daha önem kazandığına dikkat çekerek bunun farkında olanların ise kadın çiftçiler olduğunu vurguladı. Akın, tarımdaki çeşitliliğimize derinlik katarak akıllı tarım uygulamalarıyla katma değer üretmenin, ülke kalkınmasının lokomotifi olacağını ifade etti. İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, tarımda güç birliği ve risk paylaşımıyla teknolojik yenilikleri değerlendirmenin daha da kolaylaşabileceğinin altını çizerek, yeni girişimlerin ve yatırımcıların tarıma yönelmesinin sevindirici olduğunu söyledi.
GELECEĞİN MESLEĞİ TARIM
Moderatörlüğünü Tarnet Genel Müdür Yardımcısı Erkan Dilaveroüğlu'nun yaptığı "Geleceğin Mesleği Tarım" panelinde Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behiç Tekin, kentleşmeden kaynaklanan kayıpların verimlilik ve teknoloji ile karşılanabileceğine vurgu yaparken, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Ufuk Türker ise; tarımdaki değişkenliklerin bilgi teknolojilerinin gelişmesiyle takip edildiğinde, üretimi kolaylaştıran, maliyeti düşüren ve yeni pazarlarla buluşan bir ekosistemi besleyeceğine dikkat çekti.
GENÇ ÇİFTÇİLER NOBEL'E ADAY
Panelist, Tarım Danışmanı Tanfer Dinler, genç çiftçilerimizin küçük bir destekle nobele aday işler çıkarabileceğini, gençlerin teknolojiye yatkınlıklarının tarımdaki başarılarının temelini oluşturacağını belirtirken, tarla.io CEO'su Kerem Erikçi ise tarım ekosisteminde bilgi üreten kurumlar artıkça daha sağlıklı optimizasyonlar yapılacağını ve gelecekte gençler için tarım sektörünün daha değerli bir noktaya ulaşacağını ifade etti.
Tarnet'in Tarım Teknolojilerinde başlattığı yeni ARGE projeleri fuar boyunca yoğun ilgi gördü. Tarım teknolojilerindeki yeni gelişmelerin takipçisi olan Tarnet, tarımda katma değer üretme hedefindeki tüm kişi ve kurumları fuardaki standında ağırladı.