`TARIM CİDDİ ZARAR GÖRECEK`

2017 sonu ve bu yılın başında yağışların istenilen düzeyde olmaması ve sıcaklıkların yüksekliği uzmanları endişelendiriyor. Kışın uzamasıyla don riskine dikkat çekiliyor

Yağışların istenilen seviyede olmaması, kuraklığın boyutlarını tartışmaya açarken, iklim koşullarının en çok etkileyeceği alanların başında tarım sektörü geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, tarımsal kuraklık endişesinin olmadığını, olması durumunda da bakanlığın sigortaları olduğunu ve çiftçiye devlet desteği verileceğini söyledi. Milliyet'e konuşan tarım uzmanları ise böyle devam ederse fiyatları şimdiden yükselen tarım ürünleri konusunda sıkıntıların yaşanabileceği uyarısında bulundu. 

"Bakanlık Bu Konuyu Çok Ciddiye Alıyor"

Uzmanların görüşleri şöyle:- Ahi Evran Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Erol Kapluhan: Eğer marta kadar yağışlar beklenenin altında olmaya devam ederse tarım ciddi zarar görecek. Ancak Türkiye'de kuraklık bu seneye has değil. Normalde özellikle karasal iklimin hâkim olduğu Türkiye'nin iç bölgelerinde kuraklık bekleniyordu. Eğer bu kuraklık uzun süre daha devam eder ise tarımı olumsuz etkileyebilir ama şu an için öyle bir durum söz konusu değil. Bakanlık proje aşamasında bu konuyu çok ciddiye alıyor. Örneğin, kuraklık döneminde tarımsal alanlara, kuraklığa dayanıklı bitkileri ekiyor. Bu ürünlere, özellikle son zamanlarda çok yaygın olarak tarımı yapılmaya başlanan ve ilaç sanayinde kullanılan kekik, yine yazları sıcak ve kurak geçen maki iklim örtüsünü oluşturan defne ağaçları sayılabilir. Ancak hububat ürünleri bu kuraklıktan ciddi anlamda etkilenecek.

"Hasat Mevsimleri Değişecek"

- Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım: Şu anda kayısı, üzüm ve fındık gibi ürünlerde fiyatın yükselmeye başladığını görüyoruz. Bunun en önemli nedeni, 2018'de kuraklık nedeniyle üretimin azalacağı ve daha pahalıya satılabileceği fikri. Satıcılar ellerinde olmasına rağmen ürünü tutmaya çalışıyor. Diğer bir yandan üretimde mevsimsel bir kayma var. Hasat birçok üründe bir ay gecikti. Şu anda görmediğimiz yağışlar veya aşırı soğuklar mart ve nisan ayında yoğunlaşınca bazı ürünler için don riski ortaya çıkacak. Bilimsel veriler gösteriyor ki Türkiye daha çok kuraklık yaşayacak. Tarımsal açıdan hasat mevsimleri değişecek.

 

"Dışa Bağımlılık Artacak"

- Hububat Üreticileri Sendikası Proje Başkanı Abdullah Aysu: Türkiye'de tarımsal kuraklık endişesi henüz giderilmiş değildir. Türkiye'de arazilerin yüzde 75'i hububat üretimine ayrılmıştır. Bu ürünlerin filizlenip büyüyebilmesi için suya ihtiyacı var ama bu yıl Türkiye'ye yeterli yağış düşmedi. Eğer nisan ve mayıs aylarında yağmur yağmazsa ürün seyrek çıkar ve verim düşer. IMF ve Dünya Bankası, Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla bizim ürün stoklarımızı kaldırttı. Oysa her yıl 3.5-5 milyon ton arasında stoğumuz olurdu. Ancak şu an hiç ürün stoğumuz kalmadı. Böyle giderse dışa bağımlılığımız artacak.

Milliyet Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.