Silivri Kaymakamlığı, Silivri Belediyesi ve Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen Tarım Çalıştayı bugün yoğun bir katılımla başladı. Tarım Çalıştay'ında, bölge çiftçisinin sorunları masaya yatırılacak.
Silivri Kaymakamlığı, Silivri Belediyesi ve Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen “Silivri Tarımında İnovasyon “ konulu Tarım Çalıştayı dün Çanta Eser Diamond Otel’de başladı. Otel’in konferans salonunda Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan Tarım Çalıştay’ına; IBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Ali Çakıroğlu, Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Istanbul il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nazif Koca, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Lütfü Dursun, Silivri İlce Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Müftüsü İdris Çatmakaş, CHP Silivri ilçe başkanı Suna Göçengil ve yönetimi, MHP Silivri ilçe başkanı Şenoğlu Türkyılmaz ve yönetimi, DP Silivri ilce başkanı Halide Avlu, AK Parti ve CHP Silivri belediye meclis üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, Önder çiftçi derneği başkanı Metin Oral, SİBESO Başkanı Nuray Koçer, Sanayi sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, Üreticiler, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan ve muhtarlar katıldı.
Çalıştay, protokol konuşmalarıyla devam etti. Açılış konuşmasını Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlü Kemal Benli gerçekleştirdi. Kürsüye ikinci konuşmacı olarak gelen Silivri Belediye Başkanı Özcan ışıklar da bir konuşma gerçekleştirdi.
IBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Ali Çakıroğlu ve İstanbul il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nazif Koca da birer konuşma yaptılar.
Çalıştay’ın son konuşmasını Silivri Kaymakamı Faruk Bekârlar yaptı. Bekarlar konuşmasında şunları söyledi;
Bilindiği gibi yenilikçilik-yenilik gibi anlamlara gelen İnovasyon farklı, değişik yeni fikirler geliştirmeyi ve bunları uygulamayı ifade eder. İnovasyon hem bir yenileme/yenilenme sürecini… Hem de bir yeniliği ifade etmektedir.833 kilometrekarelik yüz ölçümü ile 39 İlçesi olan İstanbul’un en büyük ikinci coğrafyasına sahip olan ilçemizin toplam yüzölçümünün yaklaşık yarısına tekabül eden 421 kilometrekarelik bölümü (421.720 DA) Tarım Arazisi olup mera arazisi ile birlikte bu alan 440 kilometrekareyi aşmaktadır. İstanbul gibi; Tarih, Kültür, Sanayi ve Medeniyet şehri olan bir Dünya Metropolünün ilçesi olmak Silivri’mize nasıl ayrıcalık katıyorsa, tarımsal üretimin yapılabildiği en önemli ilçe olma özelliğimizde İstanbul’a zenginlik katmaktadır. İlçemizin bu ayrıcalığı Silivri olarak hepimize önemli sorumluluklar da yüklemektedir. Bu düşünceden hareket ederek iki gün boyunca masaya yatıracağımız Silivri Tarım sektörünü, sektörün tüm aktörlerini temsil edecek şekilde aramızda bulunan katılımcıların bilgi düşünce ve önerilerini ortaya koyma imkânı bulacakları, İzmir Ege Üniversitesinden Sn. Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA’ nın moderatörlüğünde stratejik bir teknik olan swot analizi yöntemiyle ele alarak güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönlerini belirleyip…
Tarım sektörümüz için fırsat ( Opportunities) ve tehditleri (Threats) tespit etmek bu suretle bir yandan tarım sektörüyle ilgili çalışma yürüten kurumlarımıza, tarım danışmanlarımıza, çiftçi örgütleri ve çiftçilerimize sistematik ve organize çalışma yürütebilecekleri bir strateji bir başka ifade ile bir yol haritasını ortaya koymak, öte yandan başta toprak olmak üzere tarımla ilgili iş gücü, makina parkı, teknik personel gibi tarımsal üretim potansiyelimizi maksimum verim alacak şekilde en rasyonel biçimde kullanarak dekar başına elde edilen geliri ve tarımsal hasılamızı artırarak insanımızı ve ilçemizi zenginleştirip tarım sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlamaktayız.
421.720 dekar arazimizin sadece 11.676 dekarında sebze tarımı yapılırken meyve ve bağlık arazi 2.017 sera 150 dekar civarında olup, kalan 408.000 dekar arazi tarla bitkilerine ayrılmıştır. 2014 yılında 177 Milyon TL olarak gerçekleşen tarımsal hasılamızın 2015’te 182 Milyon TL civarında olması beklenmektedir. İstanbul gibi 15 Milyon tüketicinin yaşadığı bir Metropolün yanı başında olup elimizdeki bu üretim potansiyelinin dekar başına ortalama 420 TL hasılata mahkûm edilmesi Trakya ve Marmara Bölgesinin bu en verimli arazilerinin bir üretim aracı olmaktan hızla çıkarak bir ticari mal haline dönüşmesine sebep olduğu gibi düşük hasılat nedeni ile cazip bedeller ödenen tarım arazilerinin süratle elden çıkararak ilçemizin üretim potansiyeli yok olmakta üreten insanımız tüketiciye dönüşmektedir.Tarımsal sulama kapasitemizin arttırılması için gerekli çalışmaların süratle tamamlanmasıyla üreticimizin ve çiftçimizin başta sebze ve meyvecilik olmak üzere seracılık, organik tarım, kesme çiçekçilik, süs bitkiciliği gibi üretim alanlarına yönlendirilmesi, tarımsal üretici birliklerinin kurularak pazarlama gücümüzün arttırılması sağlandığı takdirde Silivri Çiftçisini üreten Çiftçi Silivri Tarımını kazandıran sektör haline getirmemiz mümkün olacaktır.
Silivri de güçlü bir üretim potansiyeli vardır. Yıllık 2 Milyarlara ulaşabilecek tarımsal hâsıla elde etme imkânımız vardır. 50’ye yakın teknik personel ve mühendisi ile projeleri sahaya indirecek güçlü bir tarım teşkilat yapımız vardır. Tüm yenilikçi projelerin uygulanabilirliğini deneyerek görebileceğimiz tarımsal üretim ve araştırma merkezimiz vardır, kısaca “Silivri de un vardır şeker vardır yağ vardır, zaman artık helva yapma zamanıdır diyerek sözlerimi tamamlarken tüm katılımcılarımıza oluşacak çalışma gruplarında verimli çalışmalar yapmalarını ve Çalıştayımızın ilçemiz ve vatandaşlarımız için hayırlı sonuçlar çıkarmasını diliyorum”
Yapılan konuşmaların ardından her sektörden üreticilere katılım sertifikası takdim edildi. Çalıştay, sektör paydaş konuşmaları ile devam etti.
Silivri Haber Ajansı