TARIM ARAZİLERİNDE YAĞIŞ BEREKETİ

Ülke genelinde etkili olan yağışlar, bazı bölgelerde hayatı olumsuz etkilerken, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Günlerdir etkili olan yağmur ve kar, bazı bölgelerde hayatı olumsuz etkilerken, yağışlar en çok çiftçileri sevindirdi. Yağışlarla ekinler suya kavuşurken, bu dönemde etkili olan yağışların tarımsal üretime katkı sağlayacağı belirtildi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Kenan Seçkin yaptığı açıklamada, geçen yıl ülke genelinde yağışların yeterli olmadığını, bu nedenle de kuraklık yaşandığını söyledi.

Son günlerdeki yağışların tarım arazilerine bereket sağlayacağına inandığını dile getiren Seçkin, şöyle konuştu:

"Geçen yıl yeterli yağış olmaması nedeniyle çok yıllık bitkilerin toprakta bulunan nemi yaşamını devam ettirmek için son zerreciğine kadar kullanması toprağı tamamen susuz bıraktı. Şuan yağan kar ve yağmur halen çok yıllık bitkiler ve toprağın suya doyması açısından yeterli değil ancak kuraklığın giderilmesi ve suya hasret kalan araziler için sevindiricidir. Toprağı kazdığımızda son yağan yağmurların 75 ila 90 santimetre arasında toprağa geçtiğini görmekteyiz. Halbuki ağaçların kökleri daha derinde olduğundan yağışların buralara kadar inmesi gerekmektedir."

Geçen yıl kuraklık sebebiyle yeraltı sularında azalma yaşandığını aktaran Seçkin, son yağışlarla barajlarda su seviyelerinin yükseldiğini, tarım sektöründe kuraklık endişesinin azaldığını vurguladı.

Yağışların ekili alanlara etkisi

Seçkin, yağışların mevsim normallerinin üstünde seyrettiğini, bunun da ekili tarım arazileri için yeterli olduğunu söyledi.

Bu dönemdeki yağışların ekili araziler için oldukça önemli olduğuna işaret eden Seçkin, "'Mart yağar nisan övünür, nisan yağar ambar övünür' diye deyiş vardır. Yani ekili alanda yağışın tam anlamıyla yeterli olabilmesi için mart ve nisan aylarındaki yağışlar önemlidir. Tabi bu ekili alanlar için geçerlidir" diye konuştu.

Tarımda sulamanın önemine dikkati çeken Seçkin, sulanabilir arazilerde sulu tarıma geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Seçkin, sulamadaki enerji maliyetlerinin yüksek olduğuna yönelik eleştirilerle ilgili, "Her ne kadar sulamada enerji maliyetlerinin yüksek olduğu söylense de kuraklıktan dolayı meydana gelen ürün kaybı bunun kat kat üstünde milli ekonomiye zarar vermektedir. Kuraklığın etkisini azaltmak için GAP projesinin devamı olan sulama projelerinin hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.

"Gaziantep'te metrekareye ortalama 322 kilogram yağış düştü"

Yağışların Gaziantep ve bölgesi için önemine de değinen Seçkin, bu dönemdeki yağışların Gaziantep için ortalamanın üstünde olduğunu söyledi.

Gaziantep'te yıllık yağış ortalamasının metrekare başına 550 kilogram olduğuna işaret eden Seçkin, şunları kaydetti:

"Şuana kadar ilimizde metrekareye ortalama 322 kilogram yağış düştü. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 85 kilogramdı. Uzun yıllar geriye bakıldığında aynı dönemlerde ortalama 296 kilogramdır. Yani bu yıl ilimizde yağış ortalamaların üstündedir. Son yağışların ardından geçen yıl yaşanan sıkıntının tekrarlanmayacağı tahmin edilmektedir."

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.