Konya'nın Hadim ilçesine bağlı Yelmez ve Yağcılar köyleri sele teslim oldu. Aniden bastıran, yağmur, fırtına ve dolu, büyük çapta hasara yol açtı. Ekili alanların tamamına yakını zarar gördü. Bölge üreticisi, kendilerine yardım elinin uzatılmasını bekliyor
Hadim ilçesinin Aladağ bölgesinde aniden bastıran yağmur, fırtına ve dolu, üreticinin umutlarını söndürdü. Tarım arazilerinde yüzde yüze varan zarar meydana geldi, araçlar sele kapıldı, elektrik trafoları devrildi, evlerin çatısı uçtu. Yerköprü Şelalesi yakınlarında sele kapılan iki araç belediye ekiplerince kurtarıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Hadim Belediyesine bağlık ekipler hemen bölgeye sevk edildi. Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Karayolları ekipleri de bölgeye yönlendirildi. Yaklaşık bir saat süren sağanak yağmur, sebze ve meyve bahçelerini alt üst etti. Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, “can kaybı olmaması tek tesellimiz” dedi.
“MEVSİMLERDE ÇOK CİDDİ BİR KAYMA VAR”
Konya Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nuran Uysal, özellikle Aladağ Vadisi olarak bilinen bölgedeki tarım arazilerinde büyük çapta hasar oluştuğunu söyledi. Yağcı ve Yelmez köylerindeki zararın, yüzde yüze yakın olduğunu, üzüm, elma ve şeftalilerin çoğunun döküldüğünü, dalında kalanların da berelendiğini ifade eden Uysal, “ürünü hasar gören çiftçilerin büyük bir bölümünün tarım sigortası yok. Tarım sigortası son zamanlarda sıkça gündeme geldi. Üreticiler tarım sigortası yaptırmalı çünkü artık ağustos ayında bile dolu ve yağmur yağabiliyor ve ürüne ciddi anlamda zarar verebiliyor. Mevsimlerde çok ciddi bir kayma var. Beklenmedik orantısızlık var. Artık üreticiler tarım sigortası kapsamına girip bütün şartları yerine getirerek üretim yapmalı” dedi.
HADİM ÇİFTÇİSİ YARDIM BEKLİYOR
Yelmez ve Yağcı köylerinin, sertifikalı ve Avrupa Birliği standartlarında üretimin yapıldığı ‘iyi tarım’ uygulaması kapsamımızda olduğunu anlatan Yüksek Ziraat Mühendisi Nuran Uysal, selden dolayı hiç ürün alınamayacağı için bu köylerin ‘iyi tarım’ kapsamından çıkmak zorunda kalacağını kaydetti. Yelmez ve Yağcı köylerinde Konya’nın hiçbir yerinde olmayan ve ilaç kullanımını azaltmayı hedefleyen bioteknik mücadelenin yürütüldüğünü vurgulayan Uysal, “bu iki köyde çok güzel bir verim beklerken afet sonucunda çok ciddi ürün kaybı oldu. Üreticiler de bizler de çok üzgünüz. Hasar tespit çalışmaları başlatıldı, sonuçlar bu hafta netleşecek. Zarar gören tarım arazisi 5 bin dekarı geçebilir. 5 bin dekarlık alanın yaklaşık yarısı üzüm bahçesi. Devlet, bazı durumlarda borç ertelemesi yapabiliyor. Nadir de olsa çiftçinin hasarını karşılamaya yönelik çalışmalar var. Bu sezon Hadim çiftçisine yardımcı olmak gerekiyor. Çiftçiler, zararın karşılanmasını istiyor” diye konuştu.
HASAR TESPİTİ YAPILIYOR
Zarar gören çiftçilerin, desteklerden yararlanmak için il ve ilçe Tarım Müdürlüklerine müracaat etmesi gerektiğine dikkat çeken Nuran Uysal, “ekipler hasar tespiti için Hadim’deki bağ ve bahçelerde inceleme yapıyor. Çalışmalar netleştirildikten sonra hazırlanacak rapor, bakanlığa sunulacak. Ondan sonra ne yapılabileceğine karar verilecek. Çiftçiler, tarım sigortasına ayrılacak parayı boşa ödenmiş bir para gibi düşünüyorlar. Ancak ürünü güvence altına almalıyız. Üreticiler mutlaka tarım sigortası yaptırmalı. İnsanlar araç alır almaz ilk olarak kaskosunu, sigortasını yaptırıyor. Çiftçinin de buna alışması lazım. Devlet, tarım sigortasının yarısını karşılıyor. Üreticiler artık bunun farkına varmaya başladılar. Bakanlık, tarım sigortasını teşvik etmek için tarım sigortası yaptıranlara ek destek vermeli. Bu sayede üreticiler daha kolay geçiş sağlar. Son yıllarda ciddi bir mevsim değişikliği yaşanıyor. Ağustos ayında dolu olayını daha önce hiç yaşamamıştık. Benzeri olmayan bir olay. Bu da üreticiye çok ciddi zararlar verdi. Konya’da tarım sigortacılığı yüzde 20 oranında. Türkiye genelinde de yüzde 20. 100 bin liralık hasar durumunda üreticinin tarım sigortasına ödeyeceği miktar yaklaşık 500 lira. Bu, üretici tarafından karşılanmalı. Aksi taktirde üreticiler zorda kalıyor” dedi.
Yeni Meram