TAHIL VE MEYVE ÜRETİMİNDE AZALMA, SEBZE ÜRETİMİNDE ARTIŞ TAHMİNİ

Türkiye'de üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 12,7, meyvelerde yüzde 6,2 azalış, sebzelerde yüzde 0,7 artış göstereceği tahmin edildi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) bugün açıklanan 2014 yılı bitkisel üretim 2. tahmini verilerine göre, üretim miktarları bu yılın ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 6,5 ve meyvelerde yüzde 6,2 azaldı, sebzelerde yüzde 0,7 artış gösterdi.

Üretim miktarlarının 2014 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 59,6 milyon ton, sebzelerde 28,7 milyon ton ve meyvelerde 17,1 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Tahıl üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,7 oranında azalarak yaklaşık 32,7 milyon ton olacağı, bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 13,8 azalarak 19 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 20,3 azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 7,8 azalarak 830 bin ton, dane Mısır üretiminin yüzde 0,8 artarak yaklaşık 6 milyon ton olması öngörüldü.

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun yüzde 11,1 azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 16,5 azalarak 330 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 5,4 artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olacağı tahmin edildi. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin aynı dönemde yüzde 7,4 artış göstererek 1,6 milyon ton olması öngörüldü.

Tütün üretiminin yüzde 22,2 azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretiminin yüzde 4,4 artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretiminin yüzde 2,3 artarak 16,9 milyon ton olacağı öngörüldü.

Sebze üretiminde artış

Sebze ürünleri üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,7 artışla yaklaşık 28,7 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde yumru ve kök sebzeler yüzde 4,9 azalırken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2,3, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 1,4 artış olacağı öngörüldü.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 1,5, hıyarda yüzde 5,6 artış olurken, sivri biberde yüzde 3,3, dolmalık biberde yüzde 6,9, kuru soğanda yüzde 7,1 azalış olacağı tahmin edildi.

- Meyve üretiminde azalış

Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,2 azalarak 17,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında bir önceki yıla göre elmada yüzde 21, şeftalide yüzde 4,5, kirazda yüzde 10,1, kayısıda yüzde 65,4 azalış, muzda yüzde 17,6, zeytinde yüzde 5,5 artış olacağı öngörüldü.

Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 12,1 artacağı, sert kabuklu meyvelerden fındığın yüzde 25, cevizin yüzde 13,9 azalacağı tahmin edildi. Üzüm üretiminde yüzde 4,1 ve incirde ise yüzde 0,5 oranında artış olacağı öngörüldü.

Bitkisel üretimde 2013 yılı miktarları, 2014 yılı ikinci tahminleri ve değişim oranları şöyle:  

Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler   2013 Pay (yüzde) 2014 Pay (yüzde) Değişim
(yüzde)

Toplam  63.723.957 100  59.555.273 100 -6,5 Tahıllar  37.489.268 58,8  32.713.270 54,9 -12,7    Buğday  22.050.000 34,6  19.000.000 31,9 -13,8    Mısır (dane )  5.900.000 9,3  5.950.000 10 0,8    Çeltik   900.000 1,4   830.000 1,4 -7,8    Arpa  7.900.000 12,4  6.300.000 10,6 -20,3    Çavdar   365.000 0,6   300.000 0,5 -17,8    Yulaf   235.000 0,4   210.000 0,4 -10,6    Kaplıca   13.658 0   6.152 0 -55,0    Darı   5.906 0   5.868 0 -0,6    Kuşyemi    350 0    342 0 -2,3    Mahlut    993 0    827 0 -16,7    Tritikale   118.000 0,2   110.000 0,2 -6,8    Sorgum    361 0    81 0 -77,6 Patates, kuru baklagiller, yenilebilir kök ve yumrular  5.103.865 8  5.212.191 8,8 2,1    Patates  3.948.000 6,2  4.160.000 7 5,4    Kuru baklagiller (toplam)  1.147.735 1,8  1.042.230 1,8 -9,2       Bakla (yemeklik)   7.818 0   7.037 0 -10,0       Bakla (hayvan yemi)   10.008 0   9.009 0 -10,0       Bezelye   3.235 0   3.068 0 -5,2       Nohut   506.000 0,8   450.000 0,8 -11,1       Fasulye (kuru)   195.000 0,3   215.000 0,4 10,3       Mercimek (kırmızı)   395.000 0,6   330.000 0,6 -16,5       Mercimek (yeşil)   22.000 0   20.000 0 -9,1       Börülce   2.112 0   2.018 0 -4,5       Burçak (dane)   4.885 0   4.493 0 -8,0       Buy    195 0    226 0 15,9       Mürdümük (culbant)   1.482 0   1.379 0 -7,0    Yüksek nişasta içerikli yumru ve kökler   8.130 0   9.961 0 22,5       Tatlı patates   7.294 0   9.156 0 25,5       Yerelması    836 0    805 0 -3,7 Yağlı tohumlar  2.025.965 3,2  2.111.836 3,5 4,2    Soya   180.000 0,3   150.000 0,3 -16,7    Yerfıstığı   141.263 0,2   122.556 0,2 -13,2    Ayçiçeği  1.523.000 2,4  1.635.118 2,7 7,4    Susam   15.457 0,0   15.938 0,0 3,1    Aspir   45.000 0,1   62.000 0,1 37,8    Kolza (kanola)   102.000 0,2   110.000 0,2 7,8    Keten (tohum) 0 0 0 0 0    Kenevir (tohum)    1 0    1 0 0    Haşhaş (tohum)   19.244 0   16.223 0 -15,7 Tütün   90.000 0,1   70.000 0,1 -22,2 Şeker pancarı  16.483.306 25,9  16.860.000 28,3 2,3 Diğer yem bitkileri (tahıl samanı ve kabuklar hariç)    131.289 0,2   126.965 0,2 -3,3    Hayvan pancarı   131.289 0,2   126.965 0,2 -3,3 Tekstilde kullanılan ham bitkiler  2.250.001 3,5  2.350.001 3,9 4,4    Pamuk (kütlü)  2.250.000 3,5  2.350.000 3,9 4,4    Keten (lif) 0 0 0 0 0    Kenevir (lif)    1 0    1 0 0 Parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitkiler,yem bitkileri tohumları   150.263 0,2   111.010 0,2 -26,1    Haşhaş (kapsül)   19.244 0   16.223 0 -15,7    Acı bakla    411 0    411 0 0    Şerbetçi otu   1.852 0   1.832 0 -1,1    Fiğ   114.218 0,2   77.833 0,1 -31,9   Yonca (tohum)   1.154 0   1.387 0 20,2   Üçgül (tohum) 0 0 0 0 0   Korunga (tohum)    636 0    497 0 -21,9   Oğul otu (melissa)    238 0    238 0 0,0   Isırgan otu 0,42 0 0 0 -100,0   Ada çayı    4 0    19 0 375,0   Gül (yağlık) 0 0 0   Lavanta    105 0    297 0 182,9   Elit (şeker pancarı tohumu)   1.632 0   1.502 0 -8,0

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.