Türkiye'de üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 12,7, meyvelerde yüzde 6,2 azalış, sebzelerde yüzde 0,7 artış göstereceği tahmin edildi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) bugün açıklanan 2014 yılı bitkisel üretim 2. tahmini verilerine göre, üretim miktarları bu yılın ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 6,5 ve meyvelerde yüzde 6,2 azaldı, sebzelerde yüzde 0,7 artış gösterdi.
Üretim miktarlarının 2014 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 59,6 milyon ton, sebzelerde 28,7 milyon ton ve meyvelerde 17,1 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Tahıl üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,7 oranında azalarak yaklaşık 32,7 milyon ton olacağı, bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 13,8 azalarak 19 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 20,3 azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 7,8 azalarak 830 bin ton, dane Mısır üretiminin yüzde 0,8 artarak yaklaşık 6 milyon ton olması öngörüldü.
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun yüzde 11,1 azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 16,5 azalarak 330 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 5,4 artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olacağı tahmin edildi. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin aynı dönemde yüzde 7,4 artış göstererek 1,6 milyon ton olması öngörüldü.
Tütün üretiminin yüzde 22,2 azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretiminin yüzde 4,4 artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretiminin yüzde 2,3 artarak 16,9 milyon ton olacağı öngörüldü.
Sebze üretiminde artış
Sebze ürünleri üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,7 artışla yaklaşık 28,7 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde yumru ve kök sebzeler yüzde 4,9 azalırken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2,3, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 1,4 artış olacağı öngörüldü.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 1,5, hıyarda yüzde 5,6 artış olurken, sivri biberde yüzde 3,3, dolmalık biberde yüzde 6,9, kuru soğanda yüzde 7,1 azalış olacağı tahmin edildi.
- Meyve üretiminde azalış
Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,2 azalarak 17,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında bir önceki yıla göre elmada yüzde 21, şeftalide yüzde 4,5, kirazda yüzde 10,1, kayısıda yüzde 65,4 azalış, muzda yüzde 17,6, zeytinde yüzde 5,5 artış olacağı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 12,1 artacağı, sert kabuklu meyvelerden fındığın yüzde 25, cevizin yüzde 13,9 azalacağı tahmin edildi. Üzüm üretiminde yüzde 4,1 ve incirde ise yüzde 0,5 oranında artış olacağı öngörüldü.
Bitkisel üretimde 2013 yılı miktarları, 2014 yılı ikinci tahminleri ve değişim oranları şöyle:
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler 2013 Pay (yüzde) 2014 Pay (yüzde) Değişim
(yüzde)
Toplam 63.723.957 100 59.555.273 100 -6,5 Tahıllar 37.489.268 58,8 32.713.270 54,9 -12,7 Buğday 22.050.000 34,6 19.000.000 31,9 -13,8 Mısır (dane ) 5.900.000 9,3 5.950.000 10 0,8 Çeltik 900.000 1,4 830.000 1,4 -7,8 Arpa 7.900.000 12,4 6.300.000 10,6 -20,3 Çavdar 365.000 0,6 300.000 0,5 -17,8 Yulaf 235.000 0,4 210.000 0,4 -10,6 Kaplıca 13.658 0 6.152 0 -55,0 Darı 5.906 0 5.868 0 -0,6 Kuşyemi 350 0 342 0 -2,3 Mahlut 993 0 827 0 -16,7 Tritikale 118.000 0,2 110.000 0,2 -6,8 Sorgum 361 0 81 0 -77,6 Patates, kuru baklagiller, yenilebilir kök ve yumrular 5.103.865 8 5.212.191 8,8 2,1 Patates 3.948.000 6,2 4.160.000 7 5,4 Kuru baklagiller (toplam) 1.147.735 1,8 1.042.230 1,8 -9,2 Bakla (yemeklik) 7.818 0 7.037 0 -10,0 Bakla (hayvan yemi) 10.008 0 9.009 0 -10,0 Bezelye 3.235 0 3.068 0 -5,2 Nohut 506.000 0,8 450.000 0,8 -11,1 Fasulye (kuru) 195.000 0,3 215.000 0,4 10,3 Mercimek (kırmızı) 395.000 0,6 330.000 0,6 -16,5 Mercimek (yeşil) 22.000 0 20.000 0 -9,1 Börülce 2.112 0 2.018 0 -4,5 Burçak (dane) 4.885 0 4.493 0 -8,0 Buy 195 0 226 0 15,9 Mürdümük (culbant) 1.482 0 1.379 0 -7,0 Yüksek nişasta içerikli yumru ve kökler 8.130 0 9.961 0 22,5 Tatlı patates 7.294 0 9.156 0 25,5 Yerelması 836 0 805 0 -3,7 Yağlı tohumlar 2.025.965 3,2 2.111.836 3,5 4,2 Soya 180.000 0,3 150.000 0,3 -16,7 Yerfıstığı 141.263 0,2 122.556 0,2 -13,2 Ayçiçeği 1.523.000 2,4 1.635.118 2,7 7,4 Susam 15.457 0,0 15.938 0,0 3,1 Aspir 45.000 0,1 62.000 0,1 37,8 Kolza (kanola) 102.000 0,2 110.000 0,2 7,8 Keten (tohum) 0 0 0 0 0 Kenevir (tohum) 1 0 1 0 0 Haşhaş (tohum) 19.244 0 16.223 0 -15,7 Tütün 90.000 0,1 70.000 0,1 -22,2 Şeker pancarı 16.483.306 25,9 16.860.000 28,3 2,3 Diğer yem bitkileri (tahıl samanı ve kabuklar hariç) 131.289 0,2 126.965 0,2 -3,3 Hayvan pancarı 131.289 0,2 126.965 0,2 -3,3 Tekstilde kullanılan ham bitkiler 2.250.001 3,5 2.350.001 3,9 4,4 Pamuk (kütlü) 2.250.000 3,5 2.350.000 3,9 4,4 Keten (lif) 0 0 0 0 0 Kenevir (lif) 1 0 1 0 0 Parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitkiler,yem bitkileri tohumları 150.263 0,2 111.010 0,2 -26,1 Haşhaş (kapsül) 19.244 0 16.223 0 -15,7 Acı bakla 411 0 411 0 0 Şerbetçi otu 1.852 0 1.832 0 -1,1 Fiğ 114.218 0,2 77.833 0,1 -31,9 Yonca (tohum) 1.154 0 1.387 0 20,2 Üçgül (tohum) 0 0 0 0 0 Korunga (tohum) 636 0 497 0 -21,9 Oğul otu (melissa) 238 0 238 0 0,0 Isırgan otu 0,42 0 0 0 -100,0 Ada çayı 4 0 19 0 375,0 Gül (yağlık) 0 0 0 Lavanta 105 0 297 0 182,9 Elit (şeker pancarı tohumu) 1.632 0 1.502 0 -8,0
Haberler.com