Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Selçuk'ta nar hasadına katıldı.
Bayraktar, İzmir'de, bölge Oda başkanları ve yöneticiler ile Selçuk Ziraat Odası'nda bir araya geldi. Bayraktar, toplantıda, bölgedeki tarım ve hayvancılık sorunları hakkında bilgi aldı. Toplantının ardından Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı'nın bahçesinde gerçekleşen nar hasadına katılan Bayraktar, tarım işçileriyle yakından ilgilenerek bereketli bir sezon olmasını diledi.
"NAR TÜKETİMİ YETERSİZ"
Kendisi de nar keserek işçilere yardımda bulunan Bayraktar, narın sağlık açısından önemli bir meyve olduğunu ve tüketiminin artması gerektiğini belirtti.
Bayraktar şunları söyledi:
"Nar tüketimi 2013 yılından bu yana pek fazla değişmedi. 2000 yılında 0,8 kilogram olan üretim, 2013'de 2,7 kilograma çıktıktan sonra 2014'de 2,9, 2015'de 3,1 kilogramda kaldı. Kişi başına 3,1 kilogram tüketim yetersizdir. Nar tüketimi artırılmalıdır.
Nar sağlık açısından önemli bir meyvedir. C vitamini açısından son derece zengin bir meyve olan nar, B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir de içermektedir. Enfeksiyonlara karşı vücudun dirençli olmasını sağlan nar, yorgunluğu gideriyor, enerji veriyor. Tansiyonu düzenlediği ve cildi güzelleştirdiği, kandaki şeker seviyesini dengelediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenen narın, kanser riskini azaltan antioksidanlar açısından zengin bir meyve olduğu biliniyor. Narın sadece meyvesi değil, meyve tanelerinin zarı, meyve kabukları, nar ağacı kökleri, kök kabukları ve nar ağacı dalları da sağlık açısından faydalıdır.
Bu kadar yararlı bir meyvenin çok daha fazla tüketilmesi gerekir. Tüketimin artırılması için narın faydaları konusunda tüketicilerin bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Narda, nar suyu, nar ekşisi, nar sosu gibi işlenmiş ürün tüketiminin de artırılması gerekir."
TZOB