TÜSİAD GIDA ENFLASYONUNA İLİŞKİN RAPORU YAYINLADI

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yapısal Sorunlar
Perspektifinden Gıda Enflasyonu konulu bir rapor yayınladı.

TÜSİAD'ın raporunda, "Bu yılın ikinci çeyreğinde açıklanan enflasyon rakamları gıda fiyatlarında bir düşüşe işaret etmiş olmasına karşın bu durumun kalıcılığı sektörün yapısal sorunlarının çözümüne bağlıdır." 

"Son yıllarda enflasyon rakamları açıklanırken gıda sektörünün payı daha çok ön plana çıkmış ve beklenilenin üzerinde gerçekleşen enflasyon oranına da genellikle gıda ürünleri fiyatlarındaki artışlar sebep gösterilmiştir. Geçtiğimiz dönemde Merkez Bankası'nın çeyrek dönemler itibarı ile yayınladığı enflasyon raporları bu konu üzerinde özellikle durmaktadır.

Gıda enflasyonu konusu birkaç açıdan üzerinde durmaya ve araştırmaya değerdir. Tüketici fiyat endeksi rakamları incelendiğinde, 2013 Ocak ayından itibaren gıda ve alkolsüz içecekler sektörü için hazırlanan endeks değerlerinin giderek yükseldiği ve genel endeks değerinin üzerine çıktığı görülmektedir. Yurtiçinde genel fiyat artış seviyesinden bu şekilde sapan gıda ve alkolsüz içecekler sektörü enflasyonu, dünya ortalama gıda fiyat endeksleri incelendiğinde de benzer bir trend sergilemektedir. 2014 yılı başından itibaren dünya gıda fiyatları düşme trendine girerken Türkiye'de tam tersi yönde bir trend devam etmiş ve dünya gıda fiyatlarıyla arasındaki makas giderek açılmıştır.

Konunun önemi gıda sektörünün ekonomi içindeki yaygın etki alanından kaynaklanmaktadır. Sektörün ileri ve geri bağları olan diğer sektörler dikkate alındığında, bu fiyat yükselmesinin ekonominin önemli bir kısmını doğrudan etkilediği görülmektedir. Merkez Bankası, gıda fiyatları artışının -sektörün dolaylı ve doğrudan etkilediği diğer sektörlerle birlikte dikkate alındığında- yol açtığı enflasyonun genelin yaklaşık %30'u civarında olduğunu vurgulamaktadır. Bu enflasyon en çok alt ve orta gelir gruplarını etkilemekte, gelirlerinin çok önemli bir kısmını gıda harcamalarına ayırmak zorunda kalan yoksul kesim üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Dış piyasalarda ise ihracat potansiyeli yüksek gıda ürünlerinin rekabet gücü azalmakta ve aslında tüm bu olumsuzlukları gidermek için uygulanan politikalar ve bütçeden yapılan destekleme ödemelerinin bir bakıma hedefine ulaşmadığını göstermektedir. Bu yılın ikinci çeyreğinde açıklanan enflasyon rakamları gıda fiyatlarında bir düşüşe işaret etmiş olmasına karşın bu durumun kalıcılığı sektörün yapısal sorunlarının çözümüne bağlıdır.'' denildi.

Bu çalışma, Türkiye'de gıda fiyatları enflasyonunun nedenlerine ilişkin tespitler yapmayı ve bu tespitleri ampirik analizlerle desteklemeyi amaçlamakta, bu bulgulara dayanarak da kısa ve orta/uzun vadeye yayılmış çözüm önerileri geliştirmeyi hedeflemektedir.

Çalışma kapsamında öncelikle gıda fiyatlarındaki artış genel enflasyon, dünya fiyatları ve girdi fiyatları çerçevesinde mukayeseli olarak değerlendirilmiştir. Daha sonra tarımgıda sektörünün yapısı, üretim değeri, istihdam, üretim ölçeği, verim, tarımsal işletmeler ve girdi kullanımı, biyogüvenlik yasası ve yoğunlaşma gibi özellikleri dikkate alınarak anlatılmıştır. Yapısal özelliklerin fiyatlar üzerindeki etkilerine dair tespitler bu bölümde vurgulanmıştır. Takip eden bölümde tarımsal üretimde yaşanan dalgalanmalar, üretime dair riskler, tarım sektörünü çevreleyen politikalar, doğrudan müdahale altındaki piyasalar ve politika çerçevesi ele alınırken yine fiyat hareketleriyle ilişkili bir anlatım benimsenmiştir. 

Buraya kadar yapılan incelemeler gıda fiyatları enflasyonunun olası sebeplerine dair çeşitli öngörüler ve saptamalar yapılmasına imkan vermiştir.

Borsa Gündem
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.